Със 135 гласа „за“ Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предвижда се увеличаване на пенсиите с 11%, ръст на минималната работна заплата до 933 лева и повишаване на максималният осигурителен доход от 3400 на 3750 лева. Обезщетението за втората година от майчинството остава в настоящия си размер от 780 лева.

Против предложенията на кабинета бяха депутатите на Възраждане, ИТН и БСП, които направиха заявки за промени между двете четения на закона. 

Опозицията отправи критики към предложения от кабинета бюджет на Държавното обществено осигуряване. От "Възраждане" подкрепиха увеличаването на максималния осигурителен праг и вдовишките надбавки, но не и замразяването на майчинството за втората година и минималното обезщетение за безработица.

Георги Гьоков от БСП заяви, че левицата няма да подкрепи бюджета.

В отговор Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ коментира, че бюджетите за догодина следват едни и същи политики от 2 години насам.

От ГЕРБ-СДС изразиха принципна подкрепа към предложенията на кабинета, но поискаха промени в текстовете между двете четения.

Социалният министър Иванка Шалапатова уточни, че размерът на различните видове обезщетения трябва да бъде съобразен с възможностите на бюджета, като се приемат социално и финансово приемливи решения. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм