Според БСП е висша форма на лицемерие и демагогия решението на управляващите да искат оставките на управителя и подуправителя на Здравната каса.

Пред журналисти в парламента Корнелия Нинова коментира разбирателството между управляващите за регламента за избор на регулаторите.

По думите ѝ това е временно примирие, преди следващия взрив, който според нея ще е до края на декември за Конституцията.

Припомняме, че партньорите в управлението постигнаха договорка. ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” се разбраха за регламент за избор на регулаторните органи. Отправят и молба към новото ръководство на Здравната каса - да подаде оставка, за да може изборът им да мине по новия регламент. Подкрепа към регламента има и от ДПС.

След среща на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на „Демократична България” и финансовия министър и съпредседател на „Продължаваме промяната” Асен Василиев е постигнато разбирателство. В разговора са взели участие и от ДПС. Договорен е регламент за избор на регулаторните органи.

Христо Иванов уточни, че отправят молба – управителят и подуправителят на Здравната каса да дадат крачка назад и да подадат оставки, за да е проведе нов избор, по новия регламент.

На срещата е потвърдена и подкрепата към премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и за работата на кабинета.

Бойко Борисов коментира изготвянето на такъв регламент, с който по думите му ще се спре с обвиненията. Борисов уточни, че оставка на Асен Василев няма да бъде искана.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че за първи път от над 20 години през ноември държавата събира повече данъци, отколкото е похарчила и ще има намаление на дефицита от 0,8% на 0,6%. Това по думите на Василев ни позволява съвсем спокойно да се поберем в изискването за 3% дефицит. Той уточни, че подкрепа за бюджета има.

Според Делян Пеевски решението е разумно, като ще участват в регламента, касаещ конституционното мнозинство и регулаторите.

Относно критиките му към премиера, Пеевски уточни, че ако Денков започне да работи за хората и прави разумни неща, ще разговарят с него. Той обяви пълната си подкрепа към Мария Габриел.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм