Народното събрание прие на първо четене бюджета на НЗОК за следващата година. Според разчетите държавата ще отдели повече от 8 милиарда за здраве догодина.

Депутати от трите опозиционни партии разкритикуваха проекта за бюджет на Здравната каса и не го подкрепиха, тъй като не виждат заложени политики и реформи. Здравният министър проф. Христо Хинков също се включи в дебатите като каза, че това може би е най-добрият бюджет на НЗОК в последните 8 години.

От ГЕРБ-СДС отправиха критики към предложенията на кабинета, но все пак подкрепиха бюджета на касата, заедно с депутатите на ПП-ДБ и ДПС. От Възраждане определиха този бюджет като крайно незадоволитен от гледна точка на пациента. От БСП не подкрепиха бюджета на касата, а Георги Гьоков коментира, че не вижда политики в този проект. Александър Симидчиев от ПП-ДБ и здравният министър Христо Хинков  защитиха бюджета на НЗОК.

Припомняме че, партньорите в управлението постигнаха договорка. ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” се разбраха за регламент за избор на регулаторните органи. Отправят и молба към новото ръководство на Здравната каса - да подаде оставка, за да може изборът им да мине по новия регламент. Подкрепа към регламента има и от ДПС.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм