Скандал в парламента заради избора на подуправител на НЗОК. Точката беше вкарана в дневния ред на парламента въпреки нежеланието на ПП-ДБ, които са против кандидата за поста Момчил Маврор, тъй като има съмнения, че е извършвал лобизъм в полза на частни болници. Мавров е кандидатурата на ГЕРБ-СДС и е подкрепен от ДПС. По време на дебатите политическите сили си размениха остри реплики, включително се стигна до скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски от първия ред в пленарната зала.

Пред журналисти в парламента Кирил Петков уточни, че в секретното деловодство на Народното събрание има доклад на ДАНС срещу кандидата, като има съмнение за лобизъм за частни болници.

По-рано в пленарната зала възникна спор между Кирил Петков и Делян Пеевски, заради което бе дадена 15-минутна почивка. Точката за избор на подуправител на НЗОК бе вкарана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и трима депутати от „Има такъв народ”. „Против" и „въздържал се” бяха „Продължаваме промяната - Демократична България”, БСП и независимия депутат Радостин Василев.

Христо Иванов уточни, че още преди две седмици от ПП-ДБ са взели решение, че няма да подкрепят този кандидат. Той обясни, че това е комуникароно с ГЕРБ-СДС и ДПС.

В кулоарите на парламента Кирил Петков коментира какво е казал на Делян Пеевски, но уточни, че няма как ПП-ДБ да подкрепи кандидатурата на Мавров.

В крайна сметка Момчил Мавров беше избран за подуправител на Здравната каса с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС и благодарение на факта, че "Има такъв народ" и "Възраждане" не участваха в гласуването. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм