Народното събрание обсъжда дали България да предостави на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети и боеприпаси с отпаднала необходимост. Решението е внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Според тях ракетите, с които разполага страната ни, не могат да бъдат ремонтирани и използвани от българската армия, но могат да послужат на украинските военни сили.

От БСП коментираха, че това действие е доброволно разоръжаване, което ще остави България без необходимата защита. От ИТН също не подкрепиха даряването на ракетите, а от Възраждане заподозряха, че планът на управляващите е да предоставят на Украйна целите зенитно-ракетни комплекси. Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов целта е да бъдат дарени и зенитно-ракетните комплекси.

В отговор от ПП-ДБ онясниха, че България дарява единствено дефектни ракети и не става дума за наличните ракетни комплекси. От ИТН заявиха, че поставят на първо място националната сигурност на страната, а подобно решение не е в интерес на държавата и ракетите не трябва да се предоставят на Украйна. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм