Комисията по отбрана разреши да се предоставят неизправни зенитно-управляеми ракети на Украйна, които не могат да бъдат ремонтирани, както и стрелкови боеприпаси с отпаднала необходимост от складовете на МВР. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Сред вносителите са Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Военният министър Тодор Тагарев обясни, че страната ни няма капацитет да поправи тези ракети, но Украйна може. Тагарев подчерта, че са правени опити за ремонт, но всички а неуспешни. Той бе категоричен, че предоставянето на неизправни ракети няма да наруши боеспособността на армията и няма да застраши националната сигурност.

"Няма да предоставяме зенитно-ракетни комплекси на Украйна. Става дума за предоставяне на ракети за комплекса С-300, но само тези, които вече не са годни да изпълняват съответните задачи". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти.

По-рано вносителите на предложението обясниха за какво става дума. Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противовъздушна отбрана.

От Украйна са заявили, че с един от въпросните дефектни комплекси могат да ремонтират няколко техни.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също коментира, че инициативата за това решение е на НС, като уточни, че не се взима нищо от складовете от Българската армия, което може да ѝ е полезно.

Мирчев се пошегува, като изрази очакване БСП да внесат предложение за оказване на военна помощ на Русия.

Делян Пеевски от ДПС коментира, че няма нещо много по-различно от преди.

От  „Възраждане“ също гласуваха против предложението.

„Има такъв народ" предложиха да предоставим патрони, но не и ракети, но предложението им бе отхвърлено.

Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм