Ще бъдат отделени нови 2 млрд. евро, които да бъдат използвани, за да бъде намален мигрантския натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени към България. Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на участието си в парламентарния блицконтрол. Денков отговори на въпрос на народния представител от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Даниел Лорер, който поиска да знае какви са резултатите от участието на премиера във Европейския съвет, провел се вчера в Брюксел. 

„Основните теми на Европейския съвет вчера бяха свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на някои нови приоритети за финансиране, подкрепа за Украйна, подкрепа за борбата с нелегалната миграция. Нещо, което касае пряко България“, уточни Денков. 

„Отделно бяха обсъдени и някои други проблеми, като сблъсъка между Израел и Палестина, земеделските протести и други“, добави той. 

По думите на Денков подкрепата за страната ни за присъединяването на еврозоната и Шенген е търсена в индивидуални разговори с премиерите на различни държави.

„Специално аз търсих разговори с държавите, които по принцип са много консервативни, когато се търсят решения, свързани с разширение на ЕС – това са северните държави, Нидерландия и Германия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България и за това, че България трябва да бъде част от еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация и Шенгенското пространство“, каза още министър-председателят.

Денков подчерта, че тази позиция е заявена и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Инфлацията в България спада с доста бързи темпове", заяви още премиерът по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол. „През декември м.г. тя е била по-ниска дори и от предвижданията на финансовото министерство и от очакванията, които бяха заложени в бюджета на държавата няколко месеца преди края на годината. Темпът на спадане е доста сериозен. Очаквам да спадне и през януари“, прогнозира министър-председателят. 

Отговорът на Николай Денков бе на въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова, която поиска информация за това как работи обявената от Министерството на икономиката инициатива „Достъпно за вас“. Според нея икономическият министър не е предоставил никакви обективни данни за това как тази инициатива сваля цените на продуктите от малката потребителска кошница, както и колко потребители са се възползвали от нея. Инициативата има доста сериозен социален ефект, увери в отговора си премиерът Денков. По думите му ресорното министерство и министърът в частност няма как да влияят на цените, но могат да създадат условия за конкуренция, които да доведат до това. 

По темата за инфлацията въпрос в рамките на блицконтрола зададе и народният представител Тошко Йорданов от "Има такъв народ", според когото инфлацията в страната е много по-висока от обявената и много продукти са поскъпнали драстично за една година. "Инфлацията е световен феномен, ако вие мислите, че в другите държави няма инфлация и спадат цените, както искате да спаднат в България, значи не разбирате как работи икономиката по принцип", отговори му премиерът Денков.

Той каза, че това, което може да направи правителството, е да създаде условия за конкуренция, така че инфлацията да спадне, и да повишава доходите на хората. Фактите са, че България е на второ място отдолу нагоре, тоест с най-ниска инфлация в Централна и Източна Европа. Ние в нашия регион сме от отличниците, заяви Денков.

В рамките на участието си в парламентарния блиц контрол премиерът заяви още, че страната ни не трябва да „отрязва всякакви възможности за включване на нови енергийни източници“, за да не изпадне в ситуация, в която да се налага да внася електроенергия от съседни държави. 

"Ще направим разговори с ръководството на мобилните оператори, да им обърнем внимание, че това е лоша икономическа практика, която създава напрежение и те самите не са заинтересовани да я поддържат по този начин. Ще се говори и с контролните инстутиции да бъдат по-активни в тази посока". Това заяви Денков в отговор на въпрос на народния представител Корнелия Нинова от "БСП за България", която попита в рамките на блицконтрола за политиката на правителството за защита на потребителите и какви мерки ще предприеме то, за да ограничи злоупотребата с монополно положение на мобилните оператори.

Премиерът каза, че мобилните оператори не са нещо лошо и всеки от нас използва техните услуги. Трябва да спазваме правилата на правовата държава, които изискват, когато има сключени договори, те да се спазват, подчерта премиерът. По думите му контролните институции трябва да следят да има правила как се сключват тези договори. Тези институции са Комисията за защита на потребителите, омбудсманът, законодателите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм