България трябва да отговори на критерия инфлацията да бъде на нива, които са допустими спрямо нивата в определен брой държави в еврозоната. За да бъде изпълнен този критерий датата 1 януари, 2025 г. изглежда все по-малко реалистична. Това коментира в студиото на Дарик и предаването „Кой говори“ Ясен Георгиев от Институт за икономическа политика. Според него процесът на присъединяване не трябва да бъде обвързан с фиксиране върху конкретна дата.

„Когато говорим за присъединяване, обикн фокусът е върху този инфлационен критерий. Посочват се трите държави с най-добрите инфлационни равнища, а не с най-ниските. Например Хърватия - страната също не отговаряше напълно на инфлационния критерий. И за да може формално да отговори, две от държавите в еврозоната, които „изкривяваха картината“ – Португалия и Малта, бяха извадени от уравнението, защото бяха с най-ниска и нереална инфлация“.

Според Ясен Георгиев при наличие на политическа воля, както от България, така и от партньорите ни в Европейския съюз, винаги може да се намерят три държави, които са с най-добри инфлационни равнища. „Тогава инфлацията у нас, дори да бъде по-висока от средната за еврозоната, тя ще бъде сравнима с тези държави, които имат икономическа структура или други параметри, сравними с България“, обясни още Георгиев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм