„Забавихме се за членството в еврозоната. Миналата година не поискахме конвергентен доклад за напредъка на България и евентуално членство от 1 януари тази година. Инфлацията все още е висока, т.е. оптимизмът за членство от 2025 г. не е много голям, но го има и трябва да направим всичко възможно това да се случи", коментира Митрев.

Според него тръгналата рецесия в най-големите ни търговски партньори в Европа неминуемо ще се отрази и в България. „Имаме за последните 10 месеца на миналата година намаляване на износа със 7 % и намаляване на вноса с над 9 %, което говори за едно сериозно забавяне. Имаме вече приет бюджет, който обаче не е бюджет на реформите не е бюджет на програмното бюджетиране и проектното бюджетиране, а по скоро един социален бюджет и бюджет на статуквото".

Според председателят на БСК, ако в парламента има консенсус за това, че българската икономика трябва да бъде конкурентноспособна и развиваща се, е можело да се постигне много. Вместо това обаче се случват промени, които увеличават административната тежест и се взимат недалновидни решения като т. нар. глобален 15% данък за компаниите с над 750 млн. евро годишен оборот.

Председателят на БСК коментира още, че частичното приемане в Шенген е удар по репутацията на България и Румъния и е възможно също да се отрази негативно на бизнеса.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм