Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство или не. Това каза номинираният за премиер акад. Николай Денков на брифинг пред медиите, след като от парламентарната група на ПП-ДБ получиха втория мандат, съобщават от БТА.

Той отбеляза, че България има нужда от стабилно правителство и от работещ парламент. Без бюджет, от който зависят съдбите, практически, на всички в държавата, отново забавяне на закони, които с години отлежават в парламента, това са проблеми, които могат да се решат само със съставяне на редовно правителство, добави Денков. 

Радев връчи мандат на ПП-ДБ, но ги посъветва да не го изпълнят (видео)

На въпрос свързан с изтеклите записи и твърденията за дискредитиране на националната сигурност и вмешателство в службите, Денков заяви, че това е интерпретация, която всеки има право да тълкува както иска. Само да напомня, че преди две години, през 2021 г., бяха сменени ръководствата на службите и да видите, че това беше представено като една нормална парламентарна процедура, посочи той. 

Попитан дали от ПП се притесняват, че до Прокуратурата е подаден сигнал за държавна измяна Денков отрече и заяви: „Няма държавна измяна, защото това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината“. 

На въпрос дали от ПП-ДБ смятат, че още имат шансове за съставяне на правителство след изтеклите записи Денков заяви, че това трябва да се обсъди с другите парламентарни групи. Ако кажат, че няма да участват, съответно да опитат да реализират третия мандат. 

Относно дали от ПП-ДБ са готови за преговорите с ГЕРБ – СДС Денков заяви, че преговорите трябва да бъдат „размразени“. Нека да седнем на масата, през следващите дни се надявам тези разговори да продължат, заяви той. 

Днес не сме се чували с Мария Габриел, така че за момента не са размразени, посочи той. По думите му зависи от Габриел дали ще продължат преговорите за съставяне на правителство между двете формации. 

Във връзка с това дали от ПП-ДБ са склонни на промяна на състава на кабинет Денков заяви, че докато не се стигне до преговори няма да коментира. 

Трифонов: Станахме свидетели на най-унизителното връчване на мандат за съставяне на правителство

Имаме седемдневен срок да водим преговорите и да уточним персоналния състав на бъдещия кабинет, добави Атанас Атанасов. 

Той коментира и темата за службите и заяви: Президентът някак си се засегна от това, че ние много отдавна сме заявили, че имаме законопроекти, които ще внесем в НС за промяна на начина как се управляват службите за сигурност. 

По думите му съгласно Конституцията, МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната и президента няма касателство и отношение към тази тема. 

Не е в реда на нещата той да назначава шефовете на служби, а тези които са в момента бяха назначени от него по предложение на неговото служебно правителство. 

Съгласно българското законодателство преди да бъде назначен, особено ръководител на българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, вкл. и към нашите партньори от НАТО. По думите му това е нормална, законна, процедура, уредена в Закона за класифицираната информация. 

На въпрос кое е посолството, за което говори Василев в разпространения запис той заяви: „Не служим на никакви чужди посолства, службите са български“. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм