Президентът Румен Радев връчи втория мандат за кабинет на „Продължаваме промяната-Демократична България“, но ги призовава да преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран. Кандидат-премиерът на коалицията Николай Денков взе папката и даде заявка, че ще направят всичко възможно, за да съставят редовно правителство. След връчването на мандата не се състоя среща при закрити врата, каквато по традиция винаги има.

"Изразявам пълно разбиране за деликатността на ситуацията, като президент съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да брани българската държава. Точно заради това аз от моя страна ви връчвам мандат, но нецелесъобразно, заради наклеветяването на службите, заявката за вмешателство в изборите."

Това заяви президентът Румен Радев.

Радев: Алабализмите са прийом на другите, стана ясно от изтеклите записи

Акад. Денков заяви от своя страна: "Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижва европейския път на България."

Кандидатът за премиер с втория мандат отбеляза, че най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания. Той подчерта, че е много важно парламентът да работи, като посочи, че чакат промени в Конституцията, в Наказателния кодекс и др.

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

"През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство", съобщи акад. Денков, като добави, че се надява следващата седмица да има редовно излъчено стабилно правителство.

"Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС дали да избере правителство или не“, подчерта той. Трябва да бъдат размразени преговорите с ГЕРБ. Нека да седнем на масата и се надявам те да продължат, каза той. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм