Държавният глава Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната-Демократична България“. Той ще приеме на „Дондуков“ 2 представителите на коалицията в 17.00 часа.

Христо Иванов: Абсолютно задължително е да има правителство с втория мандат

Седмица след като получи неизпълнен първия мандат за съставяне на кабинет от ГЕРБ-СДС, днес държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 вторите по численост в 49-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Президентът ще връчи папката за състав и структура на Министерския съвет на кандидат-премиера на коалицията акад. Николай Денков. Той ще разполага със седмица, за да предложи правителство.

Костов: Безусловно съществува външният интерес България да няма правителство

Предварителната заявка беше, че коалицията ще предложи кабинет, в който вицепремиер и външен министър ще бъде Мария Габриел от ГЕРБ. Очакваше се партията на Бойко Борисов да го подкрепи, но в събота от ГЕРБ дадоха заявка, че замразяват преговорите за кабинет. 

Ако процедурата с втория мандат претърпи неуспех, тогава президентът ще премине към връчването на трети последен мандат, но този път на партия по негов избор. По Конституция тя обаче не разполага с конкретен срок, в който да предложи кабинет. Ако и този път не се стигне до редовно правителство, президентът ще разпусне 49-ото Народно събрание, ще насрочи дата за избори и ще назначи нов служебен кабинет.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм