“След заповедта на Хага за арест на Путин няма как оттук нататък западните сили да преговарят с него за каквото и да било. Това значи, че войната ще приключи тогава, когато украинските въоръжени сили победят. Никакви предварителни преговори с Путин няма да има. Никой няма да си говори с него изобщо”, заяви в “Кой говори” по Дарик радио политологът проф. Евгений Дайнов. Припомняме, че Международният наказателен съд (МНС) издаде в петък заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна. Подозрението е за незаконно депортиране на хора, включително и деца, от територията на Украйна в Руската федерация.

Какво да очакваме от посещението на китайския президент в Москва?

Евгений Дайнов. Снимка: Дарик радио

Предстои обаче тридневно посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва, където ще се обсъди именно Украйна. Дайнов коментира визитата така: “С кого ще си говори Си Дзинпин? С президент на велика сила, или с издирван престъпник? Макрон много се гордееше, че ще си говори с Путин. А сега, ако му се обади, ще си говори с един престъпник”.

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Военният експерт проф. Тодор Тагарев обяви, че за него актът на Хага не е само пиар, нито символично действие. Причината е, че е избран повод, за който дори руските телевизи признаха “и се хвалеха, че отвличат украински деца и ги пращат незнайно къде”. 

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

Тодор Тагарев. Снимка: Дарик радио

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви, че Русия участва в престъпления над човечеството. Американският президент Байдън потвърди след обявената заповед на Хага, че САЩ споделят същата позиция, добави експертът.

Медведев заплаши с ракетна атака сградата на съда в Хага

Във връзка със заплахите от Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, който нарече Международния наказателен съд (МНС) “нулево ефективен” и заплаши с ракетна атака сградата на съда в Хага, Дайнов заяви: “Тези заплахи са редовното меню на вечерните пропагандаторски шоута. Те (*бел. Ред. руснаците) живеят в свой истеричен балон как наляво и надясно мятат ракети, а реално едно село не могат да превземат. Това обаче са симптоми на края. Не виждам кой ще посмее да почне да размята ракети насам и натам. Защото на Путин му беше обяснено още преди месец какво ще му се случи, ако нападне друга страна”.  

Най-известните личности, осъдени от трибунала в Хага (снимки)

Според проф. Тагарев  Путин нарочно оставя Медведев да говори така: “Дали така си говори по принцип, или под влияние на някакви вещества, но на фона на Медведев Путин изглежда нормален”

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

Тагарев е категоричен, че ако Путин беше успял да подчини Украйна и да включи нейната армия към своите сили, е щял да тръгне в други посоки - “Молдова, Грузия, а защо не да опита и серещу една или повече страни от НАТО”. 

Байдън приветства обвиненията на МНС за военни престъпления на Путин

Евгений Дайнов разказа как се е разхождал във Варна и си е представял какво щеше да се случи, ако тази война беше стигнала до България и ако във Варна, например, се бяха появили “зелени човечета с автомати”. По думите му вероятно голяма част от българите щяха да ги посрещнат с хляб и сол. “Украинците ни спасяват всички нас всеки ден”, обобщи той.

Позицията на България за войната в Украйна политологът дефинира като “хилаво проруска”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм