Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, нарече Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, нулево ефективен, информира БГНЕС.

Медведев заяви, че "всички се прекланят пред Бога и ракетите". Той също така смята, че е "възможно да си представи" удар с хиперзвукова ракета "Оникс" "от руски кораб по сградата на съда в Хага".

Вълна от реакции след заповедта на МНС в Хага за арест на Путин (обобщена)

"Да вземем този гаден, ничий МНС, създаден въз основа на Римския статут, към който големите държави не са се присъединили. Кого е осъдил той? Три дузини неизвестни лица. Президентът на Судан плю на обвиненията му и не е на разположение на "правосъдието" въпреки военния преврат в собствената му страна. Останалите изобщо не си струва да бъдат споменавани. С други думи, неговата ефективност е нулева", написа Медведев в своя Телеграм канал.

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

Той казва, че решението на международния съд да "съди президента на друга ядрена сила, която не участва в МНС", е взето след "възможно най-твърдия натиск от САЩ". Според него "последиците за международното право ще бъдат чудовищни", а "за цялата система на международните отношения ще настъпи мрачен залез", тъй като "доверието е изчерпано".

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

"Вижте, те казват, "ние сме смели, вдигайки ръка срещу най-голямата ядрена сила". Уви, господа, всички се прекланят пред Бог и ракетите. Човек може добре да си представи използването на хиперзвукова "Оникс", изстреляна от руски кораб в Северно море върху сградата на съда в Хага. Тя не може да бъде свалена, уви. А и съдът е само една мизерна международна организация, а не населението на някоя натовска държава. Така че те няма да започнат война. Те се страхуват. И никой няма да ги съжалява. Така че, граждани съдии, гледайте внимателно към небето...", пише Медведев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм