Вълна от реакции след заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на руския президент Владимир Путин. Според Съединените щати руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите. Минути след издаването на заповедта, от външното министерство в Москва я нарекоха "безсмислена". 

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

САЩ, както и Русия, не са членове на Международния наказателен съд, но американският президент Джо Байдън нарече заповедта "много силен ход".

"Мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че не е признат и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че съдът излезе с много силен аргумент.", заяви Байдън. 

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд. Той заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

"Днес имаме важно решение на международното правосъдие.  Случай, който има реални перспективи.  Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин.  Това е историческо решение, което ще доведе до историческа отговорност.  Главата на терористичната държава и друг руски служител официално се превърнаха във военнопрестъпници.", каза още Зеленски.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също коментира случая. 

"Това е важно решение на международното правосъдие и за народа на Украйна.  Ние винаги сме заявявали в ЕС, че отговорните за агресията срещу Украйна трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Този акт на международния наказателен съд е само началото в процеса на търсене на отговорност от Русия и нейния лидер за престъпленията и жестокостите, които вършат  в Украйна.", подчерта Борел.

Байдън приветства обвиненията на МНС за военни престъпления на Путин

"Приветстваме мярката, взета от независимия МНС в търсене на отговорност от онези, които са начело на руското правителство, включително Владимир Путин", написа в Туитър британският външен министър Джеймс Клевърли.

Френското правителство реагира на заповедта, като заяви, че никой не трябва да избяга от правосъдието.

Според Москва заповедта за ареста на Путин е юридически нищожна. "Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя посочи, че Русия не си сътрудничи с този орган.

Русия: Заповедта на МНС за ареста на Путин е юридически нищожна

Докато е на територията на Руската федерация, Владимир Путин не може да бъде арестуван. Това обаче би могло да стане, ако посети някоя от 120-те държави, които членуват в Трибунала.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм