Президентът на САЩ Джо Байдън приветства издаването от Международния наказателен съд на заповед за арест срещу руския му колега Владимир Путин, съобщават от Би Би Си.

Международният наказателен съд обвини президента Путин в извършването на военни престъпления в Украйна - нещо, което президентът Байдън заяви, че руският лидер "очевидно" е извършил.

Обвиненията се фокусират върху незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия след инвазията на Москва през 2022 г.

Москва отхвърли обвиненията и осъди заповедите като "възмутителни".

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Малко вероятно е от този ход да произтече много, тъй като МНС няма правомощия да арестува заподозрени без сътрудничеството на правителството на дадена страна.

Русия не е страна членка на МНС, което означава, че съдът, който се намира в Хага, няма правомощия в нея.

Това обаче би могло да се отрази на Путин по друг начин, като например да не може да пътува в чужбина. Сега той може да бъде арестуван, ако стъпи в някоя от 123-те държави членки на съда.

Путин е едва третият президент, на когото е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд.

Президентът Байдън заяви, че макар съдът да няма никакво влияние в САЩ, издаването на заповедта за арест "е много силен аргумент".

"Той очевидно е извършил военни престъпления", каза той пред репортери.

Неговата администрация по-рано "официално се произнесе", че Русия е извършила военни престъпления по време на конфликта в Украйна, като вицепрезидентът Камала Харис заяви през февруари, че замесените лица "ще бъдат подведени под отговорност".

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

По-рано тази седмица Организацията на обединените нации също публикува доклад, в който се посочва, че насилственото извеждане на украински деца от Москва в райони под неин контрол е равносилно на военно престъпление.

В изявление от петък МНС заяви, че има основателни причини да смята, че Путин е извършил престъпните действия пряко, както и в сътрудничество с други лица. Той също така го обвини, че не е използвал президентските си правомощия, за да спре депортирането на деца.

Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова също е издирвана от МНС за същите престъпления.

Прокурорът на МНС Карим Хан заяви, че заповедите са "основани на съдебни доказателства, проверка и казаното от тези две лица".

Първоначално съдът е обмислял да запази заповедите за арест в тайна, но е решил да ги оповести, за да се опита да спре извършването на нови престъпления.

"Децата не могат да бъдат третирани като плячка от войната, не могат да бъдат депортирани", заяви Хан пред Би Би Си.

Русия: Заповедта на МНС за ареста на Путин е юридически нищожна

"За този вид престъпления не е нужно човек да е адвокат, нужно е да е човешко същество, за да разбере колко ужасно е то."

Хан също така посочи, че никой не е предполагал, че Слободан Милошевич, сръбският лидер, съден за военни престъпления в Хърватия, Босна и Косово през 90-те години на миналия век, ще се окаже в Хага, за да бъде изправен пред съда.

"Тези, които смятат, че могат да извършат престъпление през деня и да спят спокойно през нощта, може би трябва да погледнат историята", каза г-н Хан.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всички решения на съда са "невалидни", а бившият руски президент Дмитрий Медведев сравни заповедта с тоалетна хартия.

Руските опозиционни активисти приветстваха съобщението. Иван Жданов, близък съюзник на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални, написа в Туитър, че това е "символична стъпка", но важна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Хан и на Международния наказателен съд за решението им да повдигнат обвинения срещу "държавното зло".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм