Въпреки че Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, това е само първата стъпка в един много дълъг процес, уточняват от Би Би Си.

Организацията на обединените нации явно смята, че има достатъчно доказателства, за да обвини руския лидер във военни престъпления в Украйна.

Байдън приветства обвиненията на МНС за военни престъпления на Путин

Практическите и логистичните проблеми при воденето на такова дело обаче са огромни.

Ето как би могъл да изглежда процесът на изправяне на Путин пред съда.

Може ли президентът Путин да бъде арестуван

Понастоящем руският лидер се радва на неоспорима власт в родината си, така че няма изгледи Кремъл да го предаде на Международния наказателен съд.

Докато остава в Русия, няма опасност да бъде арестуван.

Най-известните личности, осъдени от трибунала в Хага (снимки)

Путин може да бъде задържан, ако напусне страната. Но предвид факта, че свободата му на придвижване вече е силно ограничена от международните санкции срещу него, малко вероятно е той да се появи в държава, която би искала да го изправи пред съда.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

Откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., той е посетил само осем държави. Седем от тях биха били считани от него за част от "близката чужбина" на Русия - т.е. те са били съставни части на Съветския съюз преди разпадането му в края на 1991 г.

Единствената му скорошна дестинация, която не попада в тази категория, е Иран, който той посети през юли миналата година, за да се срещне с върховния лидер на теокрацията Али Хаменей.

Тъй като Иран е подпомагал руските военни усилия, като е доставял безпилотни самолети и друга военна техника, всяко повторно посещение в Техеран едва ли би застрашило Путин.

Ще бъде ли Путин действително изправен пред съда?

Има поне две големи пречки за това. Първо, Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Съдът е създаден през 2002 г. с договор, известен като Римски статут.

Русия: Заповедта на МНС за ареста на Путин е юридически нищожна

Този статут постановява, че всяка държава е длъжна да упражнява собствената си наказателна юрисдикция по отношение на лицата, отговорни за международни престъпления. МНС може да се намеси само в случаите, когато дадена държава не е в състояние или не желае да проведе разследване и да преследва извършителите.

Общо 123 държави са се съгласили да го спазват, но има и някои значителни изключения, включително Русия.

Някои държави, включително Украйна, са подписали договора, но не са го ратифицирали. Пълният списък на държавите, които са страни по Римския статут, можете да видите тук.

Така че можете да видите, че правната позиция вече се разклаща.

И второ, въпреки че не е непознато съдебните процеси да се провеждат без обвиняемия на подсъдимата скамейка, тук това не е възможно. Международният наказателен съд не провежда задочни процеси, така че и тази възможност е затворена.

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Кой друг се е сблъсквал с подобен процес?

Идеята за съдене на хора за престъпления срещу човечеството съществува още преди създаването на МНС.

Тя започва през 1945 г. след Втората световна война с Нюрнбергския процес, който се провежда, за да бъдат наказани ключови членове на ръководството на нацистка Германия за Холокоста и други зверства.

Сред тях е и заместникът на нацисткия лидер Адолф Хитлер - Рудолф Хес, който е осъден на доживотен затвор и умира от собствената си ръка през 1987 г.

Разбира се, Путин всъщност не е обвинен в престъпления срещу човечеството, въпреки че вицепрезидентът на САЩ Камала Харис твърди, че трябва да бъде обвинен.

А ако това стане, това би създало още една правна дилема, тъй като самата ООН казва, че "престъпленията срещу човечеството все още не са кодифицирани в специален договор на международното право, за разлика от геноцида и военните престъпления, въпреки че има усилия за това".

Други органи на организацията са се изправяли пред необходимостта да съдят обвинени във военни престъпления. Сред тях е Международният наказателен трибунал за бивша Югославия - организация на ООН, която съществуваше от 1993 г. до 2017 г.

Путин и Си ще обявят „нова ера“ за връзките, ще обсъдят Украйна

През това време той признава за виновни и осъжда 90 души. Но вероятно най-известният от обвиняемите, бившият югославски президент Слободан Милошевич, почина от сърдечен удар през 2006 г., докато беше в ареста.

Що се отнася до самия МНС, досега той е повдигнал обвинения на 40 лица, освен на Путин, като всички те са от африкански държави. От тях 17 души са задържани в Хага, 10 са осъдени за престъпления, а четирима са оправдани.

„Редуваха се да ме изнасилват“: Оцелели украинки разкриват как руските войници използват сексуалните нападения „като оръжие във войната“

Какво означава това за войната в Украйна?

Заповедта за арест се разглежда като сигнал от страна на международната общност, че случващото се в Украйна е в разрез с международното право.

Съдът твърди, че причината да оповести тези заповеди е, че тези престъпления продължават. По този начин той се опитва да предотврати извършването на нови престъпления.

Но основната реакция на Русия досега беше да отхвърли заповедите като безсмислени.

Всъщност Кремъл отрича неговите сили да са извършили каквито и да било зверства в Украйна, а говорителят на  Путин нарече решението на МНС "възмутително и неприемливо".

Изправени пред такова предизвикателство, изглежда малко вероятно действията на МНС да окажат някакво въздействие върху войната на Русия в Украйна - и "специалната военна операция" на Путин ще продължи да се развива безмилостно.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм