Международният наказателен трибунал в Хага е бил създаден през 2002 г. от Организацията на обединените нации, за да разследва и да съди за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, включително геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления.

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Международният наказателен трибунал в Хага. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Сред най-известните хора, които са били осъдени или са били обвинени в Хага, са:

Слободан Милошевич

Бившият президент на Сърбия е бил обвинен за геноцид, военни престъпления и престъпления против човечеството в Косово, Хърватия и Босна и Херцеговина. Той е починал по време на съдебния процес през 2006 г.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

Снимка: Getty Images

Ратко Младич

Бившият командир на армията на Република Србия в Босна и Херцеговина е бил обвинен за геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина. Той е бил осъден на доживотен затвор през 2017 г.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

Снимка: Getty Images

Радован Караджич

Бившият лидер на Република Србия в Босна и Херцеговина е бил обвинен за геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина. Той е бил осъден на доживотен затвор през 2019 г.

Русия отново задържа бивш кмет от опозицията

Снимка: Getty Images

Чарлз Тейлър

Бившият президент на Либерия е бил обвинен за военни престъпления и престъпления против човечеството по време на гражданската война в Сиера Леоне. Той е бил осъден на 50 години затвор през 2012 г.

Иран потвърди смъртната присъда на шведско-ирански дисидент

Снимка: Getty Images

Садам Хюсеин 

Бившият президент на Ирак е бил обвинен за военни престъпления и престъпления против човечеството, включително убийство на хиляди кюрди и шиити. Той е бил осъден на смърт и е бил обесен.

Бившият министър на отбраната на Казахстан получи 12 години затвор заради размириците

Снимка: Getty Images

Жан-Пиер Бемба

Бившият вицепрезидент на Демократична република Конго е бил обвинен за военни престъпления и престъпления против човечеството, включително изнасилване и убийство на граждани по време на гражданската война в Централноафриканската република. Той е бил осъден на 18 години затвор през 2016 г.

Дезертьорка от Северна Корея: Там е забранена думата “глад”, а аз търсих хлебарки, защото няма храна

Снимка: ООН

Това са само някои от най-известните хора, които са били обвинени или осъдени в Хага. Международният наказателен трибунал в Хага продължава да играе важна роля в борбата срещу безнаказаността за сериозни нарушения на международното право и за защитата на правата на човека.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм