Съд в Казахстан осъди бивш министър на отбраната на 12 години затвор заради начина, по който се е справил със смъртоносните бунтове през 2022 г., съобщи официалната информационна агенция на централноазиатската страна.

Мурат Бектанов беше министър на отбраната, когато през януари миналата година избухнаха общонационални протести срещу цените на горивата. Те бяха брутално потушени, в резултат на което, според официалната статистика, загинаха 238 души.

Заловиха казахстанка да шофира в Бургас с 2,71 промила алкохол

Бектанов беше арестуван през февруари 2022 г. и разследван за предполагаемо неизпълнение на служебните задължения по време на най-тежкото насилие в историята на бившата съветска република.

Информационна агенция Казинформ съобщи, че през февруари военен съд е осъдил Бектанов за злоупотреба с власт в бойна ситуация.

През януари генералният прокурор е обвинил Бектанов, че не е направил достатъчно, за да защити Алмати - най-големия град в страната, нейния икономически център и епицентър на насилието.

„Горивни“ протести и размирици обхващат над 90 държави (видео и снимки)

"Той е издал няколко незаконни заповеди, включително е отказал да разположи войници за защита на правителствените сгради", цитира Казинформ думите на генералния прокурор.

"Това доведе до убийства на хора от престъпници и до разграбване и опожаряване на градове", продължава той.

"Г-н Бектанов беше осъден на 12 години и ще изтърпи присъдата си в затвор с максимална сигурност", съобщи Казинформ.

Казахстан гарантира безопасността на бягащите руснаци

От делото, което е засекретено, бяха изнесени малко подробности.

По време на размириците президентът Касъм-Жомарт Токаев нареди на силите за сигурност да "стрелят на месо" срещу демонстрантите и поиска от Москва да изпрати войски, които да помогнат за потушаването на размириците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм