Руската полиция отново задържа опозиционния политик Евгений Ройзман, този път заради публикация в социалните медии, съобщиха информационните агенции.

Популярният бивш кмет на уралския град Екатеринбург вече очаква съдебен процес по обвинение на "дискредитиране" на руската армия, предаде АФП.

Ройзман е един от последните опозиционери, които все още са в страната и не са „зад решетките“.

В 23 руски града има протести срещу войната в Украйна

Адвокатът му Владислав Идамжапов потвърди пред руските информационни агенции, че той е бил задържан.

Според руски медии той е бил арестуван след споделяне на пост на фондацията на опозиционера Алексей Навални в социалната медийна платформа "ВКонтакте" през май 2022 г.

Фондът за борба с корупцията беше обявен за "екстремистка" организация през 2021 г., което излага служителите, доброволците и симпатизантите им на риск от съдебно преследване.

Русия задържа близо 1400 души на антивоенни протести (видео и снимки)

"Незабавно заявяваме, че Евгений Ройзман не е участвал в това престъпление, тъй като никога не е имал личен профил във "ВКонтакте" и никога не е използвал тази социална медия", заяви адвокатът му.

През август Ройзман беше арестуван и освободен в очакване на съдебен процес по обвинение на "дискредитиране" на армията заради коментари относно военната намеса на Москва в Украйна.

Русия конфискува паспортите на своите официални лица, за да не бягат

По тези обвинения го очакват най-малко три години затвор.

Ройзман вече е бил глобяван три пъти за критики към руската офанзива в Украйна.

Той е бил депутат в периода 2003-2007 г. През 2013 г. става най-високопоставеният опозиционен кмет в Русия и заема този пост в продължение на пет години.

Кадри показват момента на разбиване на руски самолет в дрон над Черно море (видео)

Руската опозиция, която вече е отслабена от годините на репресии, е принудена да мълчи или да живее в изгнание от началото на офанзивата.

БГНЕС припомня, че Съветникът Иля Яшин наскоро беше осъден на осем години и половина затвор за разпространяване на "невярна информация" за офанзивата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм