Русия конфискува паспортите на някои служители, за да ги спре да избягат от страната, сочат данни на британското разузнаване, съобщи „Бизнес инсайдер“.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи в актуализирано разузнавателно съобщение, че "някои длъжностни лица вероятно е трябвало да предадат паспортите си" на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ).

То заяви, че "мерките вероятно имат за цел да предотвратят бягството или дезертьорството на все по-недоволни служители".

Обвинения между Вашингтон и Москва заради сваления американски дрон

Министерството на отбраната определи това като разширяване на съществуващите мерки, които съществуват още от съветско време и бяха затегнати през 2014 г., когато Русия окупира нелегално украинския полуостров Крим.

То заяви, че "от началото на руското нахлуване в Украйна руските държавни служители и работници са обект на все по-строги ограничения за пътуване в чужбина".

Отбелязва се също, че работодателите, които са по-близо до центъра на властта в Русия, "са изправени пред по-строги ограничения; на служителите на Кремъл е забранено да пътуват в чужбина за всякакви развлекателни цели".

Николай Марченко по Дарик: Руските провокации над Черно море са своеобразно международно тролене

Русия става все по-изолирана, откакто нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отчасти заради западните санкции и ограниченията за пътуване.

През март 2022 г. то забрани на гражданите да напускат Русия с повече от 10 000 долара в брой. А Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви през януари, че Русия е забранила на работниците мигранти с двойно гражданство да напускат страната, тъй като обмисля по-нататъшна военна мобилизация.

Някои европейски държави забраниха достъпа на руски туристи до териториите си, а много държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети.

От началото на инвазията някои от руския елит пътуват до места като Дубай.

Сблъсък между руски изтребител и дрон на САЩ над Черно море

Десетки, ако не и стотици хиляди млади руснаци напуснаха страната, когато Русия обяви „частична“ мобилизация на резервистите през септември.

Не е ясно колко от тези хора са били официални лица или сред елита на страната.

Някои официални лица са избягали от Русия и предлагат да предадат тайни в замяна на предоставяне на убежище. Сред тях е и бивш лекар от руската шпионска агенция, който заяви, че е събирал тайни, преди да избяга във Франция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм