Руският президент Владимир "Путин приветства готовността на Китай да играе "конструктивна роля" в разрешаването на кризата в Украйна", гласи заглавие на британския в. "Гардиън".

Путин определи Си Дзинпин като "добър стар приятел" в статия за китайски вестник и изрази "големи надежди" за предстоящото му тридневно официално посещение в Москва. Пристигането на китайския лидер се очаква само дни, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент по обвинение във военни престъпления. Нито Китай, нито Русия обаче признават юрисдикцията на съда.

Путин и Си ще обявят „нова ера“ за връзките, ще обсъдят Украйна

В статията Путин казва: "Благодарни сме за балансираната позиция на Китай във връзка със събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини. Приветстваме желанието на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата".

Си и Путин сключиха споразумение за партньорство "без граници" седмици преди нашествието миналата година. Китай публично запази неутралитет в конфликта, като същевременно критикува западните санкции срещу Русия и потвърждава тесните си връзки с Москва, припомня в. "Гардиън".

Медведев заплаши с ракетна атака сградата на съда в Хага

"Очаква се китайският президент да окаже на Путин умерена подкрепа" на тази среща, смята френският в. "Монд". Изолиран от Запада и притиснат военно от силите на Киев, руският президент разчита повече от всякога на своя китайски "приятел". Но макар че Си показва, че държи на тези отношения, той не заема ясна позиция по войната в Украйна.

"За Си Дзинпин новият свят минава през Москва", пише от своя страна френският в. "Либерасион". Започващото днес тридневно посещение на китайския президент пристига в Москва има за цел да укрепи отношенията с Владимир Путин.

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Едно партньорство, доминирано от режима в Пекин, който възнамерява да промени международния ред в своя полза, подчертава френското издание.

"Новата ера" в стратегическите отношения, която се очакваше според думите на Кремъл, започва обаче малко неловко. Но заповедта за арест на Владимир Путин, издадена няколко часа по-късно от Международния наказателен съд (МНС) за военното престъпление "незаконна депортация" на украински деца, донякъде развали настроението.

Вълна от реакции след заповедта на МНС в Хага за арест на Путин (обобщена)

Преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна Китай започна офанзива в сферата на публичната дипломация, за да си върне контрола върху дискурса за конфликта и в опит да отхвърли обвиненията, че е застанал на страната на Москва, отбелязва в. "Вашингтон пост". В същото време Пекин обвинява САЩ, че са превърнали конфликта в "марионетна" война.

Повечето позиции, изложени от китайските официални лица в поредица от речи и документи тази седмица, не са нови, но те показват отново защо Пекин продължава да подкрепя Москва, макар да изразява "дълбока загриженост" от конфликта: той смята, че САЩ, а не Русия, са в основата на глобалната несигурност, включително в Украйна.

Китай настоява, че е неутрален в конфликта, но тези твърдения редовно влизат в противоречие с дипломатическата му подкрепа за Русия, посочва американското издание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм