В студиото на Дарик радио се срещаме с режисьора Люба Тодорова и актьора Алек Аспарухов, с които си говорим за личността на визуалния артист Робърт Уилсън и създадената от него лаборатория за изкуства “The Watermill Center”.

Робърт Уилсън е режисьор с особен и неповторим стил. Представленията, които създава са изключително визуални, техничени и с характерната Уилсънова естетика на формата, която създава. Тя утвърждава пост модерния театър, изваждайки напреден план специфичното, префино статично движение. Робърт Уилсън превръща осветлението и звука в много мощни изразни средства, които могат да се разглеждат като персонажи, изтеглящи напред сценичното действие, за да водят актьорите през цялата пиеса.

През 1992 г. Робърт Уилсън създава The watermill center. Всяка година там се събират, специално поканени, млади артисти в областта на сценичните изкуства от цял свят, за да изследват и разтягат границите на театъра и всички свързани с него форми на изкуството, за да създават своите произведения.

Тази година в интердисциплинарния уъркшоп на тема “Body”, взеха участие и двама българи: асистентите в проекта на Уилсън „Бурята“, осъществен на сцената на Народен театър, Люба Тодорова (режисьор) и Александър Аспарухов (актьор и личен асистент на Уилсън).

Какво ни разказаха за Робърт Уилсън и създадената от него лаборатория в Ню Йорк „The Watermill center”, чуйте тук.

Може да слушате „Чакащи артисти“ и в Spotify, както и да последвате профила на предаването в Instagram: @chakashti.artisti

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм