В първата част на предаването гости в студиото са част от младите представители от екипа на най-новия криминален сериал на BTV „Алфа“, актьорът Георги Богданов и кинорежисьорът Петър Крумов. Продуцент и първи режисьор е Димитър Коцев – Шошо, оператор е Александър Станишев, а актьорския състав включва Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър, Петър Антонов, Спартак Панталеев, Виолина Доцева, Георги Богданов и Виолета Каролева.

Кристина Беломорска: Без да издавате нищо, може ли да ни разкажете малко повече за „Алфа“, какво да очакваме?

Петър Крумов (режисьор): Историята на сериалa „Алфа“ е за един доста опитен следовател (Стефан Вълдобрев), чешит, който е разжалван от системата, заради един стар случай, в който прекалено много се е вглъбил. Това се е случило осем години преди началото на историята, но сега отново е върнат в системата, за да сформира група от четирима млади, доста перспективни човека (Георги Богданов, Спартак Панталеев, Виолина Доцева и Виолета Каролева). От тях той трябва да избере един, който е достоен да заеме много важен пост в структурите на МВР, макар че, нашата история е по-стилизирана и не е толкова документално вярна на нашата действителност, но се надявам именно това да я прави по-интересна.

Кристина Беломорска: Как протече целият процес на „Алфа“, имахте ли репетиции на маса?

Георги Богданов (актьор):  Да, репетираме на маса, което си е лукс в днешни дни. Сериалът се снимаше на блокове, за определен брой дни снимаме определен брой епизоди, и преди всеки такъв блок сме имали репетиции на маса, в които сме изчитали и изговаряли основните неща, дори по-детайлно сме изработвали конкретни сцени. 

Какво още разказаха момчетата от екипа на „Алфа“ може да чуете тук или в Spotify.

Във втората част на предаването, гост в студиото на “Чакащи артисти” е актрисата Мартина Троанска, която съвсем скоро излезе на сцената на Театър 199 “Валентин Стойчев” с моноспектакъла “Издишване” (реж.Стоян Радев) от Тед Чанг.


Мартина Троанска в "Издишване"; реж. Стоян Радев; Театър 199 "Валентин Стойчев";снимка Павел Червенко

Кристина Беломорска: Преди всичко: Кой е Тед Чанг?

Мартина Троанска: Тед Чанг е американски автор на научна фантастика, който съвсем скоро нашумя. Има два сборника на български. Два месеца преди премиерата беше преведен вторият сборник. Там е и разказът, по който направихме моноспектакъла и е кръстен “Издихание”, в нашия превод (с реж. Стоян Радев) е “Издишване”. Тед Чанг е сценарист на филма “Arrival”, слушателите, които са почитатели на този филм, могат да забележат подобни мотиви и теми и в останалите му разкази.

КБ: Какъв е този твой робот, който е замъчван от едни много човешки въпроси и теми, като тези за паметта, смъртта, за това какво оставяш след себе си, за смисъла на живота?

МТ: Това, което се случва е, че той се бърка там, където не му е работа. От тази изходна позиция той тръгва по пътя на любопитството и изследва свобственото си тяло. Това е един робот, който в далечното бъдеще е човек, говори за тях - роботите като за нас - хора, хората вече не са биологичен факт, а са някакви технологични създания, андроидни роботи, които приличат на хора, но са създадени от хром, алуминий и титан. Този робот е един от много роботи, който обаче задава повече въпроси, от колкото трябва и открива, че всъщност те също ще умрат, и така стартира цялата ситуация. 

Чуйте какво повече разказа Мартина за спектакъла „Издишване“ тук или в Spotify.

Може да гледате „Издишване“ на 29.01 и 15.02 на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Очаквайте и съвсем скоро премиерата на криминалния сериал на BTV „Алфа“.

Последвайте ни в Spotify и в Instagram, за да следните отминалите и предстоящите епизоди на предаването „Чакащи артисти“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм