Когато човек е в шок, е заставен от обстоятелствата да се адаптира към реалността, без да разполага с достатъчно ресурси и психоемоционална зрялост. Тоест, в състояние на шок, независимо от възрастта, човек реагира инфантилно, по детски и реакцията е винаги в стил „бий се, бягай или замръзни“.

По същия механизъм, когато обществото се шокира, то се бие и тълпата иска да линчува или бяга и отрича проблемите или ги омаловажава сякаш нищо не се е случило, или просто замръзва в ступор. Нито една от тези реакции обаче не лекува ситуацията, т.е., не представлява коригиращ опит и закономерно порочният модел продължава да съществува.

Години наред в България на насилието се гледа като на норма. Да упражниш първобитна сила и контрол и да наложиш волята си над друго човешко същество се е превърнало в първичен инструмент за стимулиране и укрепване на крехкото Его. В контекста на психосексуалното развитие на личността, този тип поведение съответства на три до петгодишна възраст.

Агресията има хиляди лица. Тя не е само в шамара, крушето, ритника, макетното ножче, тя е и в словото. Когато наричаш мислещите различно от теб „планктон“, „мърша“, „подчовек“ – упражняваш насилие.


Медиите също упражняват насилие, когато се погазват принципите на добрата практика в името на „първо нашата телевизия ви съобщи...“. Насилие е, когато покажеш по телевизията жилището на съдия, от когото се очаква да чете присъда. Насилие е да квалифицираш дерогативно едни младежи, защото отиват да гледат един конкретен филм. Насилие е да питаш „а какво ще кажеш за...“ като опит за аргумент срещу изложена от друг теза...

Толкова много агресия има в обществото ни, а това означава, че отдолу се спотайват много страхове, а пък те са само предположенията, които човек прави на база на дефицит на познание. Да го кажем и в обратен ред - безпросветността води до предположения, а те раждат страхове, които угнетяват и се изразяват чрез агресия.

Чуйте още от разговора на д-р Кацаров с психиатъра д-р Васил Урумов в звуковия файл!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм