Френските избиратели ще отидат до урните, за да гласуват на втория тур на парламентарните избори, като центристката коалиция на президента Еманюел Макрон се опитва да се справи с предизвикателството, отправено ѝ от новосформирания ляв алианс.

Гласуването ще бъде решаващо за програмата за втория мандат на Макрон след преизбирането му през април. 44-годишният президент се нуждае от мнозинство, за да прокара обещаните данъчни облекчения, реформа на социалната система и увеличаване на пенсионната възраст.

Прогнозите на социологическите агенции сочат, че неговата коалиция "Заедно" е на път да бъде най-голямата партия в следващото Национално събрание, но вероятно няма да получи 289 места, необходими за мнозинство.

Изборите във Франция: Скок на левицата и ниска избирателна активност

Новата лява коалиция NUPES, което означава „Нов народен екологичен и социален съюз“, се надява да поднесе изненада, като червено-зеленото обединение обещава да блокира програмата на Макрон, след като се обедини зад 70-годишния лидер Жан-Люк Меленшон.

„Гласуването е изключително динамично и би било некоректно да се каже, че нещата са решени по един или друг начин", заяви Меленшон пред репортери в петък по време на последната спирка на кампанията в Париж.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен също се стреми към големи печалби за своята партия "Национален сбор", която имаше само осем места в отиващия си парламент.

Макрон: Готов съм да посрещна лидерите на България и РСМ в Париж

Макрон остана разочарован от резултатите през миналия уикенд, след като на първия тур от гласуването "Заедно" и "НУПЕС" завършиха с равен брой гласове - около 26%.

Като причини за слабите резултати се посочват нарастващата инфлация, неубедителната кампания на новоназначения министър-председател Елизабет Борн и рязката личност на Макрон.

"Наистина не вярвам, че ще получим мнозинство", каза един притеснен министър пред АФП миналата седмица.

Първият тур на гласуването послужи за намаляване на кандидатите в повечето от 577-те избирателни района в страната до двама финалисти, които ще се изправят един срещу друг днес.

Макрон призова Турция да уважи избора на Швеция и Финландия за НАТО

Изборите завършват интензивната двумесечна поредица от избори за нов президент и парламент, като умората на избирателите се смята за една от причините за очакваната рекордно ниска избирателна активност в неделя.

Френски безпорядък

Състезанието между "Заедно" и NUPES става все по-ожесточено през последната седмица, като съюзниците на Макрон се опитват да представят основните си опоненти като опасни крайнолеви.

Високопоставеният депутат Кристоф Кастанер обвини Меленшон, че иска "съветска революция", а министърът на икономиката Бруно Льо Мер го нарече "френски Чавес", сравнявайки го с покойния венецуелски автократ Уго Чавес.

Макрон обяви състава на новото правителство на Франция

Миналата седмица Макрон замина за Украйна с надеждата да напомни на избирателите за своите външнополитически качества и за една от възприеманите слабости на Меленшон - неговите антинатовски и антиевропейски възгледи в момент на война в Европа.

"Нуждаем се от солидно мнозинство, за да осигурим ред извън и вътре в нашите граници. Нищо не би било по-лошо от това да добавим френски безпорядък към световния безпорядък", каза Макрон.

Като президент той ще запази контрола върху външната и отбранителната политика, независимо от резултата, но вътрешната му програма ще бъде осуетена.

Френски дипломати се готвят за стачка заради „лавината от реформи“

Меленшон обеща да скъса с "30-годишния неолиберализъм" - т.е. капитализма на свободния пазар - и обеща увеличение на минималната работна заплата и публичните разходи, както и национализация.

От 20 години насам Франция за последен път е имала президент и министър-председател от различни партии, когато десният Жак Ширак трябваше да работи с доминирания от социалистите парламент при премиера Лионел Жоспен.

Ключова избирателна активност

Последната вълна от социологически проучвания в петък показа, че съюзниците на Макрон от "Заедно" са на път да получат 255-305 места в неделя, като само горната граница на този диапазон е мнозинство от над 289 места.

NUPES ще си осигури около 140-200 места, което ги прави най-голямата опозиционна сила, докато партията на Льо Пен ще получи около 20-45 места.

Макрон назначи Елизабет Борн за министър-председател на Франция

Ако си осигурят повече от 15 места, депутатите на Льо Пен ще могат да сформират официална група в парламента, което ще им осигури по-голяма видимост и ресурси.

Но след като получи 41,5% на президентските избори през април, Льо Пен все още се бори да превърне огромната си национална подкрепа в голямо представителство в парламента.

"Можете да сложите край на петгодишната токсична политика на Еманюел Макрон", каза тя в предизборен видеоклип, публикуван в социалните мрежи в петък.

"Имате също така шанса да защитите страната от крайната левица", добави Льо Пен

Наблюдателите ще следят отблизо данните за избирателната активност след исторически ниското ниво от едва 47,5 % миналата седмица.

Трите социологически проучвания - на Elabe, Ifop-Fiducial и Ipsos - предполагаха, че избирателната активност днес ще бъде 44-47%.

Данните ще бъдат давани през целия ден от Министерството на вътрешните работи и по-висока от очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде в полза на NUPES, която залага на гласуването на младите хора и на работническата класа.

На френския карибски остров Гваделупа, където изборите се провеждат ден по-рано, Жюстин Бенин беше победена от кандидата на NUPES Кристиан Баптист в събота, което застрашава ролята ѝ в правителството.

След изборите се очакват промени в правителството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм