Логично е и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста си, докато тече проверката за данни, свързващи го с казусите на Пепи Еврото и Мартин Нотариуса. Този извод направи в предаването „Кой говори“ по Дарик Атанаска Дишева, член на Висши съдебен съвет. Дишева припомни, че като изпълняващ функциите главен прокурор, Сарафов е назначен, а не е избран от съдебните кадровици и това прави процедурата по отстраняването му много бърза.

„Логично е Прокурорската колегия, която за по-малко от час го назначи за главен прокурор, по своя иницатива да го смени с друг и.ф. главен прокурор. Тук не сава дума за онази сложна процедура, може да стане буквално в рамките на няколко часа“, каза Дишева.

Гост в студито беше и адв. Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“. Той коментира изнесена вчера информация за подателя на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска. Вчера от ГДБОП съобщиха, че техен автор е бездомник, който в момента се издирва, с прозвището Червения пират. Георгиев напомни, че не кой да е, а прокурор е предупредил Цариградска „да се кротне“ по делото, на което е била съдия, а вече покойният Мартин Божанов-Нотариуса – страна. И запита: „Каква е взаимовръзката между Червения пират и прокурора, който подшушва на Цариградска какво да прави - „да се кротне“. Скитникът е общувал с прокурора ли?“ Дишева определи тази връзка като „неоригинална“ и припомни, че бездомникът вече е използван като „възможно решение“, визирайки и предходни негови подобни прояви. 

Двамата коментираха и връзката между бившия главен прокурор Иван Гешев и Петьо Петров-Пепи Еврото – бивш шеф на Столичното следствие, сочен също за дилър на влияние в съдебната власт, а днес обявен за издирване. Те припомниха, че в деня на избора на Гешев за главен прокурор пред сградата на ВСС група хора протестираха в негова защита, предвождани от Любена Петрова, бивша съпруга на Пепи Еврото.

Очаквайте подробности!

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм