Заплашително писмо е получил един от анонимните свидетели по преписката срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Това съобщи Антикорупционния фон (АКФ) в съобщение до медиите, позовавайки се на официална информация от Върховния касационен съд (ВКС). 

Както Дарик вчера съобщи специалният прокурор Даниела Талева, която има правомощията да разследва главния прокурор и неговите заместници, проверява данни, свързващи Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета".

От АКФ посочват, че преди седмица са изпратили запитване до ВКС за „съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов“.

Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд. 

АКФ правят хронология на разследването.

Уточняват, че през юни м.г. Софийската районна прокуратура изпраща на ВКС материали от досъдебно производство на ГДБОП, прокурорска преписка на СРП, образувана за разследване на престъпна деятелност на бившия шеф на Столичното следствие, който днес е в неизвестност Петьо Петров – Еврото, в рамките на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов. Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. По приетия през миналата година механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници ВКС би следвало да администрира към специалния прокурор получените сигнали за евентуално извършени от посочените лица престъпления.

Случайно забавяне?

Месец по-късно съдия Талева е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници, но е назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет едва през октомври 2023 г., след незаконосъобразно забавяне, мотивирано от Прокурорската колегия със законодателни неясноти, които подлежат на отстраняване. Така прокурор Талева встъпва в длъжност едва пет месеца след избора си - през декември 2023 г.

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) Йордан Петров изисква всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане от 31 август 2023 г. на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи само Борислав Сарафов, пишат от АКФ. 

От отговора на ВКС ставало ясно, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от ВКС. От АКФ уточняват, че според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване.

„Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП“, се посочва в съобщението на разследващия фонд.

Защо прокурор от СГП е имал достъп до доказателствата?

Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати." 

ОТ АКФ припомнят, че вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.