На 17 юни ще се проведе годишното шествие София прайд с фокус върху правата на LGBTI хората и техните семейства. Както всяка година обаче, периодът около събитието е белязан от напрежение, провокации, вандализиране на билборди и атаки срещу провеждане на събития от културната му програма.  Кулминация на напрежението е спирането на прожекцията на филма “Близо”, спечелил редица международни награди и част от официалната селекция на фестивала в Кан. Прожекцията беше спряна от привърженици на партия "Възраждане", определили филма като педофилски. Те крещяха обиди в лицето на желаещите да гледат лентата. Въпреки това програмата на Прайд филм фест продължава, а ЛГБТИ общността призовава своите приятели за подкрепа на предстоящото шествие. Тазгодишният прайд, проблемите пред него и предизвикателствата пред ЛГБТИ хората у нас, в предаването "Кой говори" по Дарик радио коментираха адвокат Деница Любенова от младежка организация "Действие", Мануела Попова, активист, и Георги Георгиев, ИТ специалист.

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

"Полицията не подпомагаше спокойното протичане на това събитие. Ние бяхме наели частна охрана, която не успя да се справи със ситуацията и тъй като се страхувахме за живота на гражданите, решихме, че най-доброто решение към този момент е да отменим прожекцията на филма. Във филма става въпрос за едно дете, което губи живота си именно поради наличието на хомофомията", разясни адв. Любенова.

Джо Байдън бе домакин на най-голямото празненство за отбелязване на „прайд“ месеца в Белия дом

"Когато една група от хора, които проповядват и призовават към явно насилие, възпрепятстват влизането и провеждането на едно събиране, тези граждани нарушават конституционни правила. Ние ще предприемем всички възможни правови средства – ще търсим отговорност от хората, които сме идентифицирали", категорична е тя.

"За мен беше много лесно да реша да изляза с лицето си на билборд в подкрепа на прайда. За мен е важно да бъдем видими и това беше оснавната причина да направим това. Вандализирането го очаквахме. Всяка година ставаме свидетели на тези ужасно грозни прояви на омраза", сподели Мануела.

„Поредна дискриминация“: Забраняват на транссексуални колоездачи да се състезават с жени

"Мисля, че единственото хубаво нещо от вандализирането на билбордовете, е, че хора извън общността, които не се замислят как ние живеем и колко ни е трудно, сега имат шанса да видят през какво минаваме целогодишно и да обърнат вниманние. Познавам хора, изгонени от родителите си от вкъщи при разкриването си, и такива, на които е отказвана лекарска помощ и т.н", разказа Георги.

„Развращава децата“: Разследват учителка, пуснала филмче с гей герой в клас

"Имам един любим израз, че специфично ние се занимававаме с болката на хората. Много е изтощаващо да гледаш ден след ден стотици хора от общността, чиито права биват потъпквани и стават жертви на насилие всеки ден. Що се касае до транс хората, затваря се пътят пред една цяла общност от хора, чиито права просто са хвърлени в кошчето за боклук и им е казано, че просто не съществуват. Те не могат да сменят пола си по документи", уточни адв. Любенова.

Скандал в ЕП: Румънски евродепутат нарече транссексуалните жени “перверзни мъже“

"По институции продължавам да се разкривам като транс и това ме поставя в много неудобна ситуация, тъй като не знам дали човекът срещу мен е приятелски настроен, или не", сподели Георги.

"Всяко семейство си има своите навици. Не мога да поврявам колко сме обикновени и в същото време колко сме различни от всички. Ние преминаваме през обществото доста незабелязани, но срещаме и нашите си трудности във всекидневния живот, като например как да си направим семейство някой ден, как да имаме деца. Бъдещето ни подлежи на много по-дълбока дискусия, отколкото при едно семейство, което се приема като традиционно в България. Проблемите са свързани и със здравеопазването. Това да нямаш семейството си до себе си в такива моменти е много трудно", каза Мануела.

Лице в лице с езика на омразата

"Представихме доклад, който изследва 79 закона в България и отчита, че ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права именно заради липсата на признаване на връзката на хора от един пол. Този доклад не изледва транс темата. Най-тежките случаи, с които аз съм се сблъсквала, са наследствени права", заяви адв. Любенова.

"От малка съм много свързана с чувството си за справедливост. Самата аз, бивайки различна по няколко фактора, някак си ми се стори най-естественото нещо да взема позиция и да защитя себе си. Защото преди да станем ЛГБТИ възрастни, сме били ЛГБТИ деца, които не е имало кой да защити. Трябваше да се хвана сама за рамото и да си кажа: заслужавам да се чувствам в безопасност", заключи Мануела. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм