Президентът на САЩ Джо Байдън бе домакин на най-голямото празненство за отбелязване на "прайд" месеца в Белия дом, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Агенцията посочва, че Байдън е отправил призив за нови мерки в защита на правата и сигурността на представителите на ЛГБТ общността на фона на вълната, по неговите думи, от "ужасяващи" нападения срещу тях.

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

Президентът демократ Байдън отправи призив към Конгреса на САЩ да приеме закона за равенството, който трябва да внесе промени в приетия през 1964 г. закон за гражданските права с цел да включи сексуалната ориентация и половата идентичност сред защитените права наред с расата, религията, пола и националния произход, както и да забрани нападателните оръжия.

Хиляди гости дойдоха за пикника на Южната морава на Белия дом, включително министърът на транспорта Пит Бутиджидж, първият заемащ този пост в администрацията на Байдън, обявил се открито като представител на ЛГБТ общността, и заместник-министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Рейчъл Ливайн, която е първата транссексуална федерална служителка, утвърдена от американския Сенат.

Байдън съобщи, че сред гостите са и оцелели след смъртоносната стрелба в нощния "Клуб Кю" в Колорадо Спрингс през ноември миналата година, както и в нощния гей клуб "Пулс" в Орландо, в щата Флорида, през 2016 година.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм