Учителка от Флорида разказа, че е разследвана от училището си и от образователния отдел на щата, след като е показала на своите ученици от пети клас анимационен филм на Дисни, включващ открито гей герой, съобщи NBC News.

В популярно видео в TikTok, публикувано в събота, Джена Барби, учителка в Winding Waters K-8 в Бруксвил, твърди, че родител, който също членува в местното училищно настоятелство, я е докладвал за прожекция на заглавието от 2022 г. “Strange World”. 

Скандал в ЕП: Румънски евродепутат нарече транссексуалните жени “перверзни мъже“

Анимационният филм с рейтинг PG, разказващ за семейство легендарни изследователи, включва гей герой, Итън Клейд, който е влюбен в друго момче във филма. Влюбването му се споменава веднъж в началото на филма и сексуалността му никога не се споменава отново, каза тя във видеото си в TikTok.

Барби, учителка първа година, каза, че е показала на учениците си научно-фантастичния филм, защото е свързан с уроците по природни науки в нейния клас, а също така е искала да даде на учениците си почивка след цял ден стандартизирано тестване. Тя допълни, че е получила подписани разрешителни от родителите да прожектира на учениците си филми с клас PG в началото на учебната година. 

Лице в лице с езика на омразата

Героят във филма ЛГБТ ли е? Абсолютно - каза тя. „Затова ли го показах? Не."

Във видеоклипа си в TikTok тя каза, че родителят и членът на училищния съвет на окръг Ернандо, който я е докладвал на държавата, я обвиняват в индоктриниране на ученици относно идентичностите на ЛГБТ и компрометиране на безопасността им.

Това е системата на общественото образование, където ученици от всякакъв произход, култура и религия са добре дошли и трябва да бъдат приветствани. Не съм и никога не бих индоктринирала никого да следва моите вярвания“, каза Барби. 

Що е джендър и има ли той почва у нас?

Аз обаче винаги ще бъда човек, който ще разпространява посланието за доброта, позитивност и състрадание към всички“, добави тя.

Итън открива приключението, което е искал от дълго време, когато се озовава в странен свят със странни същества. Снимка: Disney

На срещата на училищния съвет миналата седмица, която беше записана и публикувана на уебсайта на района, когато Барби за първи път публично призна за предполагаемото разследване, тя идентифицира члена на училищния съвет като Шанън Родригес. 

Родригес отговори по време на срещата на борда, като обвини Барби, че е „лишила от невинност“ 10-годишното й дете и "развращава децата", като е прожектирала филма. 

Детска учителка беше уволнена за това, че нарекла ученици „момичета“

Не е работа на учителя да налага своите вярвания на дете: религиозна, сексуална ориентация, полова идентичност, което и да е от горните“, каза тя. 

Разрешаването на филми като този помага на учителите да отворят врата за разговори, които нямат място в нашите класни стаи“, добави Родригес.

Тя добави: „Като лидер в тази общност, няма да стоя отстрани и да позволя на това малцинство да проникне в нашите училища.

Нито Родригес, нито училищното настоятелство веднага отговориха на исканията за коментар.

15 държави от ЕС се включиха в делото срещу унгарския анти-ЛГБТ закон за „защита на децата“

Барби в публикацията си в социалните медии каза, че училищни служители и следовател от отдела по образование ще интервюират нейните ученици един по един за филма, със или без съгласието на техните родители. 

Знаете ли травмата, която това ще причини на някои от моите ученици? Те са петокласници. Някои от тях едва успяват да дойдат и да разговарят с мен и просто се чувстват удобно с мен, а сега е позволено на следовател да влезе и да ги разпита?“, каза Барби. 

В отговор на искане за коментари относно обвиненията на Барби, говорител на Министерството на образованието очерта процеса за разследване на предполагаемо лошо поведение на учители, но не коментира обвиненията срещу Барби конкретно. 

Мъж заплаши ЛГБТ общност с “избиване” след стрелбата в училище в Тенеси

Разбрах, че въпросното лице е обсъдило случая си публично. Ние обаче няма да позволим на политиката и медийния натиск да диктуват нашия процес“, пише в имейл говорителят Касандра Палелис. 

Жалбата срещу Барби идва на фона на национален дебат дали проблемите на ЛГБТ трябва да се преподават в училищата. И никъде другаде в нацията дебатът не е бушувал толкова ожесточено, колкото във Флорида. 

Германия улеснява процедурата за смяна на пола

Законодателите във Флорида приеха спорен закон за образованието миналата година, който критиците нарекоха закон „Не казвай, че си гей“. Законът забранява преподаването на сексуална ориентация и полова идентичност в клас, а Министерството на образованието наскоро одобри правило за разширяване на забраната до 12 клас. В понеделник републиканският губернатор Рон ДеСантис подписа законопроект, който ще забрани на Флорида държавните колежи да използват средствата на данъкоплатците за плащане на програми за разнообразие, справедливост и приобщаване. 

Пропутински сайтове обвиниха “Просвета“ в “хомосексуална пропаганда“

Disney, един от най-големите работодатели във Флорида, също беше въвлечен в битката. Откакто излезе срещу така наречения закон "Не казвай, че си гей", компанията до голяма степен е в противоречие с ДеСантес. Миналия месец Disney съди ДеСантис, който е на ръба да обяви кандидатура за президент, твърдейки, че има „целенасочена кампания за отмъщение на правителството“ срещу компанията за изразяване на опозиция срещу закона.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм