Мъж от Мериленд беше обвинен във вторник за предполагаема заплаха срещу Human Rights Campaign, видна организация за правата на ЛГБТК+, което според полицията изглежда е отговор на масовата стрелба в християнско училище на 27 март в Нешвил, Тенеси, предаде ABC News.

Човекът, за когото се твърди, че е заплашил Кампанията за правата на човека, Адам Майкъл Нетина, е обвинен в заплаха за нараняване при предполагаемо оставяне на гласова поща на 28 март, в която твърди, че ще „избие“, стреля и нападне членове на организацията.

Поредна масова стрелба: Млада жена уби 6 души в християнско училище (видео)

Властите твърдят, че той споменава стрелбата в Нешвил в гласовата си поща. Полицията в Нешвил каза, че стрелецът в училище е идентифициран като транссексуален, като добави, че той е определен като жена при раждането.

Вие, момчета, ще стреляте по нашите училища? Така ли? Чакаме. И ако искате война, ще имате война“ се чува в записа на гласовата поща. 

Заплахата следва опасенията на ЛГБТК групи относно омразата и насилието срещу ЛГБТК.

Един ученик беше убит, а друг ранен при стрелба в гимназия в Тексас

Някои видни републиканци насърчаваха антинтрансджендър реторика и спекулираха, че половата идентичност на стрелеца от Нешвил е изиграла роля в насилието с огнестрелно оръжие, въпреки че изследванията показват, че масовите стрелби са извършени предимно от цисджендър мъже и че трансджендър хората са четири пъти по-склонни да бъдат жертви на насилие.

ЛГБТК+ общността е подложена на атаки в правителствата в цялата страна и в социалните медийни платформи. Тази насилствена, омразна реторика води до стигма и физическо насилие“, гласи изявление на Елизабет Биби, говорител на Кампанията за човешки права.

Уганда криминализира хомосексуализма: Доживотен затвор и смъртна присъда - сред възможните наказания

Докато виждаме как радикални политици сеят омраза и страх с анти ЛГБТК+ реторика, видяхме как физическите заплахи за нашата общност се умножават – от въоръжени мъже на прайдовете, до заплахи за насилие срещу местни драг шоута. Заплахите за насилие са концентрирани най-много срещу чернокожи транссексуални жени“, продължи Биби.

Защитниците казват, че фалшивото представяне на цялата ЛГБТ общност като опасна и отговорна за действията на един човек, ще насърчи насилието срещу общността.

Католическата църква в Германия започва да благославя еднополови двойки от 2026 г.

Всяко налично проучване показва, че транссексуалните и небинарните хора са много по-склонни да бъдат жертви на насилие, отколкото да са извършители на насилието“, се казва в изявление на Human Rights Campaign след стрелбата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм