Хората, които се определят като хомосексуалисти в Уганда, рискуват да бъдат осъдени на доживотен затвор, след като парламентът прие нов законопроект за борба с хомосексуалните дейности.

Той предвижда и смъртно наказание в определени случаи.

Русия прие закон против ЛГБТ: „Няма Западът да прокара сатанизма и тук“

Активист за правата на човека заяви пред Би Би Си, че дебатите около законопроекта са довели до страх от нови нападения срещу гейове.

"Има много изнудване. Хората получават обаждания, че "ако не ми дадеш пари, ще съобщя, че си гей", каза той.

Законопроектът е един от най-строгите срещу гейовете в Африка. Хомосексуалните действия вече са незаконни в Уганда, но този законопроект въвежда много нови престъпления.

Освен че за първи път самото идентифициране като гей е незаконно, приятелите, семейството и членовете на общността ще имат задължението да докладват на властите за лица в еднополови връзки.

Законът беше приет с широка подкрепа в парламента на Уганда във вторник вечерта.

„Много ме е страх“: Транс жена премахна гърдите си, принудена от властите в Катар

Амнести интернешънъл нарече законопроекта, който криминализира еднополовите отношения между пълнолетни лица по взаимно съгласие, "ужасяващ", "двусмислен" и "неясно формулиран".

"Това дълбоко репресивно законодателство ще институционализира дискриминацията, омразата и предразсъдъците срещу ЛГБТИ хората - включително тези, които се възприемат като ЛГБТИ - и ще блокира легитимната работа на гражданското общество, специалистите по обществено здраве и лидерите на общността", заяви Тигере Чагута, директор на Амнести Интернешънъл за Източна и Южна Африка.

В седмиците преди дебата антихомосексуалните настроения бяха ясно изразени в медиите, заяви пред Би Би Си активист, пожелал да остане анонимен.

„Не знам какво се случва, но е някак си почти вечно“. 10 звездни гей двойки (снимки)

"Членове на хомосексуалната общност са били заплашвани с шантаж, изнудвани за пари или дори примамвани в капани за мафиотски нападения", казва активистът.

"В някои райони дори правоприлагащите органи използват настоящата обстановка, за да изнудват за пари хора, които обвиняват, че са гейове. Дори някои семейства съобщават на полицията за собствените си деца."

Пропутински сайтове обвиниха “Просвета“ в “хомосексуална пропаганда“

Сега законопроектът ще бъде предаден на президента Йовери Мусевени, който може да реши дали да използва правото си на вето - и да запази добрите си отношения със западните инвеститори и донори - или да го подпише като закон.

През последните седмици той направи няколко коментара срещу хомосексуалистите, а също така критикува западните държави, че оказват натиск върху Уганда по този въпрос.

Друг активист за правата на хомосексуалистите обвини правителството, че използва законопроекта, за да отвлече вниманието на обществеността от неуспехите си в решаването на някои от неотложните икономически проблеми.

София Прайд 2023 ще се проведе на 17 юни

"Те се опитват да разпалят антигей реторика, за да отклонят вниманието от това, което наистина е важно за угандийците като цяло. Няма никаква причина да има законопроект, който криминализира лица, които имат доброволни еднополови взаимоотношения с възрастни", заяви пред Би Би Си Клеър Бяругаба, активист за правата на ЛГБТК+ общността.

Поддръжниците на законопроекта твърдят, че се опитват да защитят децата, но Бяругаба заяви: "Независимо дали сте хетеросексуален или хомосексуален, правителството и парламентът трябва да въведат закони или поне да прилагат съществуващите закони, които защитават всички деца - момчета, момичета, от оскверняване. Така че въпросът за вербуването е недоказан, той е неоснователен, той е тенденциозен."

Експерт по Дарик: Тотално невежество е “джендър” да се използва като синоним на “хомосексуалист”

Какво се казва в законопроекта?

Окончателният вариант все още не е официално публикуван, но обсъжданите в парламента елементи включват:

  • Лице, което е осъдено за подмамване или трафик на деца с цел въвличането им в хомосексуални действия, е заплашено от доживотен затвор;
  • Лица или институции, които подкрепят или финансират дейности или организации за защита на правата на ЛГБТ или публикуват, излъчват и разпространяват медийни материали и литература в подкрепа на хомосексуалистите, също подлежат на съдебно преследване и лишаване от свобода;
  • Медийни групи, журналисти и издатели са заплашени от наказателно преследване и затвор за публикуване, излъчване, разпространение на всякакво съдържание, което се застъпва за правата на хомосексуалистите или "насърчава хомосексуализма";
  • Смъртно наказание за така наречената "утежнена хомосексуалност", т.е. за сексуално насилие над дете, лице с увреждания или уязвими хора, или в случаите, когато жертвата на хомосексуално насилие е заразена с болест, която засяга целия живот.
  • Собствениците на недвижими имоти също са изправени пред риска да бъдат лишени от свобода, ако помещенията им се използват като "публичен дом" за хомосексуални действия или други дейности, свързани с правата на сексуалните малцинства.

Посланикът на световното в Катар: Хомосексуализмът е увреждане на ума

Малка група угандийски депутати от комисията, която разглежда законопроекта, не е съгласна с неговите предпоставки. Те твърдят, че престъпленията, които той цели да криминализира, вече са обхванати от Закона за наказателния кодекс на страната.

През 2014 г. Конституционният съд на Уганда анулира друг закон, който беше затегнал правилата срещу ЛГБТ общността.

Той включваше обявяването за незаконно насърчаването и финансирането на ЛГБТ групи и дейности, както и повторното постановяване, че хомосексуалните действия следва да се наказват с доживотен затвор, и беше широко осъден от западните държави.

Еднополовите бракове вече са законни в Мексико

Съдът постанови законодателството да бъде отменено, тъй като е било прието от парламента без необходимия кворум.

Еднополовите отношения са забранени в около 30 африкански държави, където много хора поддържат консервативни религиозни и социални ценности.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм