Правителството на Германия се съгласи да улесни административната процедура за хората, които искат да сменят пола си - стъпка, за която LGBTQ общността отдавна настоява, заяви говорител на управляващата партия, съобщават от БГНЕС.

Русия прие закон против ЛГБТ: „Няма Западът да прокара сатанизма и тук“

"Като парламентарна група на (управляващата) СПД ние изрично приветстваме факта, че законът за самоопределяне най-накрая се придвижва напред", заяви пред АФП Ян Плобнер, говорител на Социалдемократическата партия по въпросите, свързани с транссексуалните хора в Бундестага.

Съгласно споразумението, за което съобщи вестник Sueddeutsche Zeitung, транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора занапред ще трябва само да се самоопределят, ако искат да променят първото си име или отбелязването на пола в гражданския регистър.

Досега процедурата се уреждаше от закон от 80-те години на миналия век, който считаше транс-въпросите за психично заболяване.

“Съдът не е действал добросъвестно“. ВАС окончателно остави бебе Сара без документи

Лицата, които искат да променят пола си, бяха задължени да представят две психологически оценки, като в крайна сметка решението се вземаше от съда.

Тази процедура е дълга, скъпа и се счита за унизителна от засегнатите лица.

"Тази недостойна процедура скоро ще остане в миналото", казва Плобнер.

Споразумението между министерствата на правосъдието ще даде възможност за финализиране на законопроекта, "така че да се надяваме, че законодателството ще може да бъде приложено скоро", заяви Свен Леман, представител на правителството за правата на ЛГБТК общността.

Според вестник Sueddeutsche Zeitung той решава чувствителния въпрос за смяната на пола на непълнолетните.

За лицата под 14 години само родителите или настойниците ще могат да инициират процедура.

Родители скочиха срещу детско филмче на Дисни, представящо транс еднополова тийнейджърска двойка (видео)

За тези над 14 години, чиито родители биха се противопоставили на подобна стъпка, решението ще трябва да вземе съдът.

Предвижда се и време за размисъл, като гражданската промяна ще влезе в сила едва след тримесечен период на размисъл.

Нова молба за промяна на пола ще може да се подаде едва след една година.

Правителството на канцлера социалдемократ Олаф Шолц, съюзено със Зелените и либералите, обеща да се бори с дискриминацията срещу ЛГБТК общността.

През ноември 2022 г. то прие широкообхватен план за действие, който включва конкретна кодификация на правата на общността в конституцията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм