Родители скочиха на новата продукция на "Дисни Анимейшън" - "Чуден свят", която върви по кината за коледните празници, предаде "24 часа".

„Много ме е страх“: Транс жена премахна гърдите си, принудена от властите в Катар

Лентата представя първия главен герой въобще в анимация, който е гей тийнейджър (следователно малолетен), чиито родители всестранно подкрепят неговия избор.

"Това е филм с категория "В", съответно може да се гледа от деца. Като заведох моето, то изпадна в стрес, защото видя вълнение, любов от момче към негов съученик и се изуми какво е това. В цялата зала настъпи смут, а аз успях да обясня на сина си, че това е изрусено момиченце. Потресена съм, какво е това?", сподели от профила си Десислава Лукова.

Русия прие закон против ЛГБТ: „Няма Западът да прокара сатанизма и тук“

От Националния филмов център са категоризирали "Чуден свят" с "В" категория, което значи: "Филмът утвърждава идеалите на хуманизма, популяризира националната и световната култура или по никакъв начин не противоречи на общоприетите морални норми в страната и няма ограничителни препоръки от комисията".

"99% от анимационните филмчета са категория "В" или "А". Относно съдържанието също отговаряме за него, но така сме преценили, защото смятаме, че трябва да има толерантност и децата от една по-ранна възраст очевидно вече трябва да свикват с тези неща. Разбирам, че на някои им харесва, на други не, но въпросът е, че обществото това налага, и това е бъдещето", каза за вестника представителят на НФЦ Ростислав Малчев.

Германия стартира план за защита на правата на ЛГБТИ

Американската актриса Габриел Юниън, която озвучава майката на едното момченце, споделя пред сайта PinkNews, че това е една великолепна история за нормални отношения, представени по нормален, дори "топъл" начин.

Колегата й Йънг Лайт, който озвучава тийнейджъра, също се изказва ласкаво за лентата: "Много е готино, начинът, по който е показана любовната история, не е натрапчив, напротив - красив е".

Посланикът на световното в Катар: Хомосексуализмът е увреждане на ума

Според повечето български майки от сайта "Бг мама" обаче филмът е скандален. Те предупреждават тези, които все още не са гледали филмчето, да не водят малките си деца или в най-добрия случай да им обяснят преди това какво ще видят.

Иначе "Чуден свят" изобилства от герои, които рядко намират поле за изява. Там са трикрако куче, хора в неравностойно положение, разведени семейни двойки и момчетата с различна сексуална ориентация. Лентата ни запознава с легендарното семейство изследователи Клейдс, които се озовават дълбоко в непознатите, неизследвани територии на друг, чуден свят, където дебнат всевъзможни опасности и повече от удивителни същества.

“Ти си безценно съкровище”. Мис Аржентина и Мис Пуерто Рико сключиха брак (видео и снимки)

Режисьорът Дон Хол вероятно е решил, че тези болезнени и деликатни теми ще се приемат повече положително, отколкото отрицателно от широката общественост.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм