Скандал с румънски евродепутат избухна в Европейския парламент заради реч на омразата, съобщава БТА, позовавайки се на румънските медии. В свое изказване на пленарна сесия на 9 май Кристиан Терхеш описа транссексуалните жени като "перверзни мъже". 

По време на дебат относно ратифицирането на Истанбулската конвенция и правата на жените румънският евродепутат коментира още, че правното признаване на съществуването на транссексуални жени е "най-голямата заплаха за жените". 

Бременна транссексуална двойка стана хит в социалните мрежи (снимки и видео)

Неговото изказване и това на колегите му евродепутати Андерс Вистисен и Исабела Адинолфи стана повод други трима евродепутати - Малин Бьорк, Евин Инчир и Самира Рафайела, да поискат незабавно разследване заради обиден език.

Недоволните изпратиха писмо до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, в което отбелязват, че и трите изказвания представляват реч на омразата. “Ние сме твърдо убедени, че самият Европейски парламент трябва да да покаже, че не толерира този вид реч на омразата в своята зала“, пишат евродепутатите.

Мбапе е в страстна връзка с известен трансджендър модел (снимки)

Очаква се становището на председатлея на ЕП. Румънският евродепутат и колегите му могат да бъдат порицани и санкционирани с финансова глоба. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм