На транссексуалните жени ще бъде забранено да се състезават в състезанията за жени на British Cycling, съобщи Sky News.

Новата промяна в политиката слага край на надеждите на транссексуалната колоездачка Емили Бриджис да се състезава в женски състезания.

Скандал в ЕП: Румънски евродепутат нарече транссексуалните жени “перверзни мъже“

Изминаха 14 месеца, откакто на 22-годишната състезателка беше забранено да се състезава в първото си състезание за жени в Дарби. Тогава Емили трябваше да се изправи срещу петкратната олимпийска шампионка Лаура Кени, но световното ръководство реши, че тя няма право да се състезава, защото все още е регистрирана като мъж колоездач.

Днешното съобщение за правилата, което трябва да влезе в сила до края на годината, обхваща само британските колоездачни събития.

Международният съюз на велосипедистите (UCI) и световното ръководство тепърва ще обявяват нова позиция за приемливи транссексуални.

Мъж заплаши ЛГБТ общност с “избиване” след стрелбата в училище в Тенеси

British Cycling се извини за „несигурността и огорчението, които мнозина са почувствали“, откакто тяхната политика за транссексуално и небинарно участие беше спряна през април 2022 г., за да се проведат изследвания и консултации.

Запитан дали новата политика е дискриминационна, шефът на британското колоездене Джон Дътън каза пред Sky News:

Американска плувкиня уплаши съотборничките си, показвайки им мъжкото си достойнство

Ние мислим, че това е абсолютно приобщаващо за всички. Създадохме нова отворена категория, в която всеки има възможност да участва, както и несъстезателна политика, която е абсолютно приобщаваща и достъпна. Няма да толерираме никаква форма на дискриминация и наистина е важно да подкрепяме, да съчувстваме, да сме състрадателни към спортистите, които са засегнати от тази промяна в политиката.

British Cycling каза, че женската категория ще бъде за онези състезатели, чийто пол е определен като женски по рождение, и транссексуални мъже, които тепърва ще започват хормонална терапия.

Бременна транссексуална двойка стана хит в социалните мрежи (снимки и видео)

Бриджис, която постави национален рекорд за юноши над 25 мили през 2018 г., обяви, че е транссексуална жена през октомври 2020 г. и започна хормонална терапия миналата година, за да намали нивата на тестостерон.

Тя публикува изявление в Instagram след съобщението за British Cycling и нападна организацията за забраната.

Испанските депутати одобриха законопроект за правата на транссексуалните

„Съгласна съм, че трябва да има нюансирана политическа дискусия и да продължим да провеждаме изследвания, но това не се случва. Това е просто поредната дискриминация", каза Бриджис.

Дътън отговори: „Емили и редица спортисти очевидно са засегнати от тази политика, но това, което искахме да предоставим в този момент, е яснота за посоката на движение. Решението, което взехме от името на British Cycling, е за цялата колоездачна общност.

Посланикът на световното в Катар: Хомосексуализмът е увреждане на ума

Британското колоездене подражава на Британския триатлон, който миналата година обяви плановете си за „отворена категория“ за мъже, транссексуални жени и небинарни спортисти.

Международните ръководни органи по лека атлетика и плуване забраниха на спортисти, които са родени като мъже, да се състезават в международни състезания за жени.

Русия криминализира публичното споменаване на еднополови двойки

Много е трудно. Разделящо е. Емоционално е. Засяга човешките същества. И ние абсолютно напълно разбираме и оценяваме това. Това беше труден процес“, каза Дътън.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм