Сериозен скандал се заформи в Съединените щати, където плувкинята Райли Гейнс разкритикува бурно Националната студентска атлетическа асоциация (NCAA), защото е трябвало да види мъжките гениталии на съотборничката си Лиа Томас, която е трансджендър, съобщава dsport.

Приятел застреля в главата бивш австрийски национал, после се самоуби

NCAA често е критикувана за решението си да позволи на транссексуални спортисти да се състезават в надпревари с доскорошния им срещуположен пол. Именно Лия Томас, чието рождено име е Уил, бе предмет на критиките, след като й бе позволено да се състезава в женски надпревари, където доминираше сред останалите.

Американска плувкиня уплаши съотборничките си, показвайки им мъжкото си достойнство
снимка: Getty Images

За тях обаче не това доминиране е важно, колкото това, че трябва да споделят съблекалня с Томас, заяви Райли Гейнс пред „FOX News“.

Ампутираха двата крака на олимпийски шампион

„Разбира се, ние се състезавахме срещу Томас, но не бяхме предупредени предварително, че ще споделяме съблекалнята с Лия. Не сме дали съгласието си!? Те не ни поискаха съгласието. Това за мен беше по-лошо от цялото състезание. Вероятно преди година, две години това не би се считало за някаква форма на сексуално насилие или воайорство. Но сега, дори сега те не просто позволяват това да се случи, това е сякаш тези големи организации насърчават това да се случма. Разбира се, след шампионата на NCAA, NCAA номинира Томас за Жена на годината на NCAA. Така че ние приветстваме това решение“, заяви Гейнс, която е 12-кратна шампионка от плувната надпревара „All-American“

След това тя продължи да споделя, че тя и други спортисти са били изложени на мъжките гениталии на Томас: „В тази съблекалня се обърнахме и видяхме биологичен мъж, висок 1.93 м., който сваля панталоните си и ни гледа как се събличаме, а ние сме изложени на мъжките му гениталии“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм