Когато разбира, че в Испания има недостиг на амоксицилин, Инаси Биоска-Реиг бързо добавя нови смени в заводите на неговата фармацевтична компания, за да увеличи производството на популярния антибиотик. Той обаче не може да направи нищо повече от това да добави няколко допълнителни смени, пише Darik Business Review.

Колкото и да му се иска да увеличи значително предлагането, Биоска-Реиг казва, че не може да инвестира милиони евро в нови производствени линии, освен ако не му се плаща повече за генеричното лекарство за покриване на рязко увеличаващите се разходи.

Защо здравеопазването навсякъде по света е в хаос?

Подобно на много други европейски държави обаче, Испания определя цената, която производителите получават за амоксицилина, когато генеричната версия на лекарството е пусната в страната преди две десетилетия. А оттогава тя почти не е помръднала.

"В това няма бизнес", казва Биоска-Реиг, който е главен изпълнителен директор на испанската фармацевтична компания Reig Jofre.

Каква е връзката между богатството, здравето и дългия живот?

"Искахме да реагираме, но имаме проблем. Разходите се покачват, а цената остава една и съща", казва той. 

Много страни по света съобщават за недостиг на антибиотици, вследствие на завръщането на респираторните инфекции след вдигането на пандемичните ограничения, но в Европа проблемът е особено сериозен.

На фона на регулираните цени на генеричните лекарства, много европейски фармацевтични компании казват, че не са склонни да увеличават производствения си капацитет във време, в което войната в Украйна повишава разходите за всичко - от енергията за заводите до картона за опаковките и алуминия за капачките, което предполага, че предстои допълнителен недостиг.

Трябва ли да се увеличи потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар?

Общо 13 европейски фармацевтични компании и шест асоциации на производители на генерични лекарства са заявили пред Reuters, че много компании се затрудняват да изкарват достатъчно пари, за да оправдаят въобще производството на антибиотици, да не говорим за увеличаване на производството.

"Не можем да поддържаме тези ограничени цени, докато в същото време разходите за цялото ни производство, логистика и спазване на регулаторни изисквания нарастват двуцифрено или повече," казва Адриан ван дер Ховен, генерален директор на Medicines for Europe, която представлява производители на генерични лекарства на Стария континент.

За последните две години разходите за електроенергия в болниците са скочили трикратно

Поради конкурентни причини, повечето компании отказват да разкрият маржовете си за конкретни генерични лекарства.

Колко струват евтините генерични лекарства?

Преди да организират търгове, много европейски правителства сравняват цените на дадено генерично лекарство с тези на други пазари в региона, или със сходни лекарства на местния пазар, за да определят референтна цена, която след това служи като еталон в преговорите с доставчиците.

Те обикновено сключват договори с доставчиците, които предлагат най-ниската цена, което впоследствие води до още по-сериозен натиск върху цените на последващите търгове, казва производители на лекарства.

Инфарктите сред младите хора зачестяват

Генеричните лекарства в момента съставляват около 70% от всички разпределяни лекарства в Европа, но само 29% от парите, които харчат за лекарства държавните здравни агенции, според данни на Medicines for Europe.

Европейските производители на генерични лекарства казват, че системата на търгове и регулираните цени подхранват едно състезание към дъното, а азиатските доставчици подбиват цените на европейските компании. 

Командирът на Авиоотряд 28: До края на годината би трябвало да имаме един или два медицински хеликоптера

През последното десетилетие това е принудило някои европейски компании да ограничат или да преместят производството на генерични лекарства и активни фармацевтични съставки (АФС), необходими за производството им, в Индия и Китай, където разходите са много по-ниски.

Ръководители от индустрията твърдят, че преразглеждане на ценовите схеми е единственият начин за съживяване на производството в Европа както за да се избегне недостиг в бъдеще, така и за да се предотврати увеличаване на зависимостта от Азия за съществено важни лекарства.

Топла вана, топъл душ и сауна могат да предизвикат безплодие

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и законодателите в ЕС признават, че има проблем.

Представители на EMA и ЕК са се срещали многократно с фармацевтични компании и търговски организации, откакто бе съобщено за недостига на лекарства през октомври, но засега не е обявено предприемането на някакви сериозни действия.

Миналия месец главният медицински директор на EMA Стефен Триструп заяви пред Reuters, че е доста необичайно толкова много държави да информират за недостиг на едни и същи продукти, но прогнозира, че търсенето ще отслабне с наближаването на по-топлото време.

Нито една скринингова програма у нас не е направена правилно и модерно

Междувременно може да се използват алтернативни лекарства там, където има недостиг на амоксицилин, заяви той.

Редица пациентски организации обаче предупредиха миналия месец, че тези заместители в момента оказват натиск върху предлагането на други лекарства.

През март Европейската комисия се очаква да внесе поправки на закона за фармацевтичните продукти в ЕС.

Хората с диабет получават 32% повече фрактури от тези без

Комисията предлага мерки, като изискване производителите да поддържат по-големи резерви и да отправят по-ранни предупреждения за недостиг, а ръководителите от своя страна искат Брюксел също да подкрепи техните призиви към правителствата да променят системите за търгове и ценообразуване.

"Ключовият дългосрочен въпрос не са производствените разходи, а цялостната европейска пазарна рамка, която не ни позволява като производители да коригираме цените гъвкаво, така че да отразяват промените в разходите, най-вече при основни лекарства," казва Джовани Барбела, ръководител глобални вериги на доставки в Sandoz, подразделението за генерични лекарства на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis.

Как калта укрепва имунната ни система?

В Испания цената на педиатричните форми на амоксицилина е определена на 98 евроцента за 60 милилитра през 2003 г. През 2013 г. това става цената за 40 милилитра, но тя не се е променила с много оттогава. Половината от генеричните лекарства, които се продават в Испания, са на цена под 1.60 евро за кутия или шишенце, казва от асоциацията на производителите на генерични лекарства в страната.

Цените на антибиотиците във Великобритания са на същото ниво като в Испания, според експерта по ценообразуване в лекарствената сфера Мелиса Барбър, докато в Германия, която е най-големият пазар на генерични лекарства в Европа, средното количество, което производителите получават е паднало с 66% през последното десетилетие, казват от месната асоциация Pro Generika.

Проучване: Антидепресантите могат да причинят „емоционално притъпяване“

В повечето европейски държави няма механизъм за преразглеждане на цените, за обвързването им с инфлацията или за оправдаване на увеличение на цените поради недостиг на АФС, казва Елизабет Стампа, член на консултативния съвет на испанската фармацевтична компания Medichem.

"Изключително трудно е да поддържаш конкурентни същите продукти, които си пуснал преди 10 години," казва Стампа, която преди това е била главен изпълнителен директор на Medichem.

Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип

Някои държави обещават да предприемат действия.

Тази година германският парламент ще разгледа законодателни промени в системата за търгове за генерични лекарства, а от здравното министерство на Испания заявиха пред Reuters миналия месец, че правителството обмисля промени в системата на ценообразуване, които биха могли да доведат временно до плащането на по-високи цени на лекарства, като амоксицилин.

Ръководители на търговски организации пък казват, че често не са наясно кога има риск от недостиг, защото липсва централна система за ЕС, която следи предлагането на основни генерични лекарства във всяка страна, какъвто е случаят и с патентованите лекарства.

Здравната вноска за безработните остава 28,40 лв.

Оказваният години наред ценови натиск върху производителите е принудил много от по-малките  компании да фалират и в момента само няколко производители на генерични лекарства обслужват по-голяма част от Европа за лекарства като амоксицилин.

Британската GSK, Sandoz, щатската Viatris, индийската Aurobindo и френската Servier контролират близо 60% от пазара на амоксицилин в Европа, според данни на IQVIA.

В Германия, например, Sandoz контролира 70% от пазара на лекарствата със съдържание на амоксицилин, казват от Pro Generika.

Доц. Кунчев: Няма възрастова група, в която да няма случай на грип

Когато недостигът на лекарства стана очевиден, някои компании увеличиха производството, но не достатъчно, за да задоволят непосредственото търсене.

"Има спад в производствения капацитет в Европа и в момента няма достатъчно капацитет, за да се реагира не този недостиг," казва Рекс Клементс, главен изпълнителен директор на нидерландската Centrient Pharmaceuticals.

Учените подмладиха мишки. Могат ли да направят същото с хората?

От Sandoz са заявили пред Reuters, че с добавянето на допълнителни смени в завода си в Австрия, имат за цел да увеличат производството на амоксицилин с двуцуфрен процент тази година в сравнение с 2022 г., а през 2024 г. ще пуснат допълнителни мощности.

GSK също е наела нови служители и е добавила смени в заводите си, произвеждащо амоксицилин във Великобритания и Франция.

Компаниите с по-малък пазарен дял, като израелската Teva, която контролира 5% от пазара на амоксицилин в Европа според Medicines for Europe, обаче са ограничени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм