Повишените цени на енергийните източници поставиха в колапс много болници в страната. Поради естеството си на работа лечебните заведения не са в състояние да правят икономия от електроенергия и природен газ. За съжаление, болниците не могат да минат под общ знаменател с всички останали стопански субекти, защото изпълняват социални функции и не разполагат с механизми за увеличаване на приходите. Разходите за преминал пациент вече са се увеличи със 150 процента, което ще се отрази изключително негативно върху работата на много структури, което от своя страна ще затрудни функционирането на цялата система на здравеопазването.

Това заяви пред Дарик радио Ива Пехливанска от Управителния съвет на Сдружението на частните болници.

Тя допълни, че само сметките за електроенергия за две години са се завишили с над 300 процента, което затруднява финансовото състояние на много от болниците. Затова апелът тук е лечебните заведения да преминат към различен режим на компенсация.

Пехливанска засегна и темата с парамедиците.

Държавните образователни изисквания за професията парамедик са приети още през 2016 година. У нас са завършили няколко хиляди души, повечето – с четвъртата най-висока степен на квалификация. От тях до момента обаче в системата на спешна помощ са се реализирали не повече от 150 души. За съжаление, много от дипломираните заминават да работят в чужбина, защото обучението, придобито у нас, се признава в цял свят. Тоест, ние имаме един ресурс, който не използваме,” категорична е тя.

Смятам, че в един момент системата на здравеопазването ще се саморегулира спрямо нуждите. Проблемът обаче е на каква цена ще се случат процесите и дълбоко се надявам да не е за сметка на здравето и живота на пациентите,” завърши Ива Пехливанска.