Починали лица са събирали подписи на други починали за списъците, с които партии са се регистрирали в ЦИК за предходните парламентарни избори, съобщи Euronews България. Това е установила проверка на Комисията за защита на личните данни. Всяка една от партийните формации е извършила нарушението, за която наказанието е парична санкция до 20 хиляди лева.

„Едно починало лице е събрало подписите на 5 живи и на 10 починали души.“
Венцислав Караджов – председател на Комисията за защита на личните данни

Журналист по Дарик: Гласували за ГЕРБ го правят за заплатицата и ги е срам да признаят избора си 

„Аз в случая считам, че са нарушени разпоредбите на българския закон за защита на личните данни“, посочва адв. Драгомир Симеонов – гражданско и административно право.

Проверката на Комисията за защита на личните данни на списъците, които партиите регистрират в ЦИК, се извършва за първи път след края на парламентарните избори през октомври миналата година. Оказва се, че всяка партия има в списъците си лични подписи на починали.

"Има случаи с 154, с 112, 108, 166, което не е никак малко в сравнение с 2500 подписа, които законът иска политическите партии да съберат и обработят с цел регистрация в ЦИК", обясни Венцислав Караджов – председател на Комисията за защита на личните данни

Експерт по Дарик: ГЕРБ са формалните победители, „Възраждане“ са истинските печеливши

Проверката установила и фрапиращи подробности. 

„Едно починало лице от този политически субект, който е събрал 441 подписа на починали. Оказа се че едно починало лице е събрало подписите на 5 живи и на 10 починали души“, казва Караджов.

По закон всички списъци се изпращат за проверка в ГРАО.

„ГРАО извършва проверка и връща протокол с резултата от тази проверка и всъщност ние разбираме дали има 2500 избиратели с коректни записи, така го казваме“, казва Росица Матева - говорител и зам.-председател на ЦИК.

Зам.-председателят на 24 РИК: Всеки втори протокол е сгрешен

Ако общата бройка на подписите падне под необходимия минимум от 2500, то контролиращият орган има право да отстрани кандидата, но не и да вземе отношение по мъртвите души в списъците.

„Аз в случая считам, че са нарушени разпоредбите на българския закон за защита на личните данни, който определя ред за ползване на данни на починали лица. Нашият закон казва,че такива данни могат да се използват от администратора, само ако е изключително необходимо и определя нарочен ред за това“, посочва адв. Симеонов.

Пред Комисията за защита на личните данни политическите партии твърдели, че нямат задължение да проверяват събраните подписи, заяви още Венцислав Караджов.

„Това е непознаване на българското законодателство, тъй като общият регламент, който влезе в сила през 2019 г. на практика приравни партиите на администратор на лични данни. За да ги обработят добросъвестно, трябва да се уверят, че реално лицето е пред тях и се подписва, тъй като законът изисква да има саморъчен подпис“, допълва Караджов.
Заради нарушението партиите са понесли санкции.
„30 000 лв. са санкциите, които са наложени на 33 субекта, политически партии, които са участвали на изборите. Почти на всички“, коментира още Караджов.

30-годишна жена припадна в НДК след предаване на изборни протоколи

Регламентът за защита на личните данни изключва от обсега си починалите лица, посочва адвокат Симеонов. Въпреки това обаче при съмнение всеки може да провери на сайта на ЦИК дали някоя от партиите е злоупотребила с личните данни на някой от близките му.

„Ако злоупотребата с лични данни на наша майка, която е починала или на нашия баща, нас ни притеснява и ни създава страдания – какъвто и да е вид на неимуществена вреда - ние може да потърсим обезщетение, като предявим иск и поискаме вредата да бъде възстановена“, казва адв. Симеонов.

След приключването на изборите на 2 април Комисията за защита на личните данни ще извърши отново проверка. При установяване на повторни нарушения санкциите ще са по-високи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм