Дори ако токсичните хора дойдат с предупреждение, татуирано на челото им, пак може да е трудно да ги избегнем. Винаги можем да решим кого да допуснем до себе си, но невинаги е толкова лесно да премахнем токсичните хора от живота си. Те може да са колеги, шефове, семейство.

Ние живеем живота си в групи и освен ако не сме готови да станем "отшелници" – да работим сами, да живеем сами, да бъдем сами (което понякога е изкушаващо, но си носи своите негативи), ще пресечем пътищата си с хора, които бихме искали по-скоро да не познаваме.

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

При всяко обсъждане на токсични хора е важно да разберете, че не можете да промените никого, така че е най-добре да спрете да опитвате. Не хабете енергията си. 

 

”Личната сила е свързана с това, в което вярвате и няма нищо общо с това, което другите мислят за вас.”

Съвместното съществуване с токсични същества означава да ги заобиколите, за да установите свои собствени правила, след което да приемете, че не се нуждаете от тях, за да спазвате тези правила. Ето някои мощни и практични начини да направите това:

Защо не се наспивате и как да промените това

Бъди овластен от своите мотиви

Понякога токсичните хора ще ви хванат в капан като преследвана жертва – знаете, че не трябва да им се поддавате, но също така знаете, че ще има последствия, ако не го направите. Тайната е да вземете решението си от позиция на властимащ, вместо да се чувствате контролирани. Трябва да сте сигурни, че правите това, което правите, защото сами го искате, а не защото сте жертва на тяхната манипулация. 

Разбери защо те виждат това, което виждат в теб

Токсичните хора винаги ще виждат в другите това, което не искат да признаят за себе си. Нарича се проекция. Може да сте най-добрият, най-щедрият, най-трудолюбивият човек на планетата и токсичните хора ще обърнат земята, опитвайки се да ви убедят, че сте съвкупност от всички лоши качества не света.

Жена счупи произведение на изкуството на стойност 42 000 долара (видео)

Може да станат още по-лоши, преди да те оставят намира

Представете си едно малко човече, което избухва, защото не може да ви направи нищо. Токсичните хора не са по-различни. Ако са намерили начин да ви контролират и манипулират и когато той спре да работи, те ще направят повече от всичко с последни сили, преди да се отдръпнат и да намерят друга мишена. Ако в един момент токсичният човек стане още по-груб с вас, на прав път сте, но все пак не позволявайте достойнството ви да бъде мачкано. Всичко си има граници.

Как да избегнем спортните травми?

Постави ясни граници

Не можете да угодите на всички, но токсичните хора ще ви накарат да вярвате, че не можете да угодите на никого, затова ще се стараете повече, ще работите повече, ще правите повече компромиси. Изтощително е. Токсичните хора ще накарат границата ви да бъде съборена и погребана, преди дори да осъзнаете, че сте имали такава. Когато знаете какво точно можете да толерирате и какво не, можете да решите доколко сте готови да позволите на някой да посегне на вашите граници. Бъдете готови да слушате този глас в себе си, който ви уведомява, когато нещо не е наред. Той е мощен и рядко греши. Дали някой друг смята, че е правилно или грешно, няма значение. Важното е дали е правилно или грешно за вас. 

Тревожността при тийнеджърите и как да се справим с нея

Не е нужно да му помагаш през всяка криза

Причината, поради която токсичните хора често са в криза, е че са майстори в създаването на кризи. Те вдишват въздух и издишват драма. Ще бъдете потърсени при всеки признак на криза за съчувствие, внимание и подкрепа, но не е нужно да бягате на тяхна страна винаги. Не задавайте въпроси и не предлагайте помощ. Може да се почувствате зле, защото това не е типично за вас, но не забравяйте, че нямате работа с нормален човек.

Не е нужно да се обясняваш

Не е нужно да се обяснявате, оправдавате или извинявате. „Не“ е пазачът на портата ви, който гарантира, че заразата от токсични хора няма да стигне до вас. 

С етерични масла може да се избегне приемът на антибиотици

Не съди

Бъдете разбиращи, състрадателни, мили и уважителни, но първо към себе си. Можете да отхвърляте поведение, искания и хора, без да се превръщате в някой, когото не бихте искали да бъдете. Силата и състраданието могат да съществуват прекрасно заедно на ръба на вашите граници. Винаги ще бъде по-лесно да се чувствате добре с поставянето на граница, ако не сте наранили някой друг в процеса.

Притежавай своите силни и слаби страни

След като сте наясно с недостатъците си, никой не може да ги използва срещу вас. Токсичните хора ще работят усилено, за да подчертаят недостатъците ви и да омаловажат силните ви страни – това е начинът, по който те получават силата си. Ако сте в състояние да притежавате силните и слабите си страни, това, което те мислят, няма да има значение, защото ще знаете, че силните ви страни са повече от достатъчни, за да направят недостатъците ви без значение или най-малкото да ги направят "вчерашна новина".

„Те говорят“- епизод 5: Как да се справим с кучешките акита по улиците?

Не очаквай промяна

Не можете да говорите рационално и да ръзсъждавате с токсични хора – просто не можете. Това е едно от нещата, които ги правят токсични. Тъй като имате отворено сърце, мисълта, че някой може да ви разбере погрешно, да не ви одобри или да не ви хареса, може да ви споходи, но помнете, че нямате работа с някой, който е мотивиран от това, което е добро за вас или връзката ви. Винаги става дума за тях и винаги ще става дума само за тях. С тях не се говори нормално. Не може!

Как да се справим с есенните настинки и инфекциите на дихателните пътища?

Избирай битките си мъдро

Справянето с токсични хора отнема огромно количество енергия. Не е нужно да участвате във всяка битка, за която сте призован. За много токсични хора конфликтът е единственият начин да се заредят. Това е начинът, по който се чувстват живи, забелязани и важни. Запазете енергията си за хората, които имат значение.

Не бъди жертвата

Понякога хората могат да съжаляват, но вие не сте от тях. Решете, че няма да бъдете ничия жертва. Вместо това бъдете този с границите, силата, интелигентността и силата да вземате решения, които ще ви помогнат да процъфтявате. Дори ако това са решения, които предпочитате да не вземате, признайте, че това е ход, който сте направили, за да получите това, което искате, вместо да се подчините на волята на някой друг. Вие сте невероятни, вие сте силни и вие сте могъщи, поради което не сте ничия жертва. Ничия.

Как да се справим с натрупания стрес и бърнаут умората?

Фокусирай се върху решението, а не върху проблема

Ако трябва да вземете решение, което предпочитате да не вземате, съсредоточете се върху бъркотията, която почиствате, а не върху човека, който превръща живота ви в ад. Не се фокусирайте върху тяхното негативно поведение – просто има твърде много неща, върху които да се съсредоточите, и така или иначе никога няма да има смисъл за вас.

Обгради се с хора, които ще дадат толкова, колкото и ти

Може да нямате толкова много свобода в определени части от живота си, за да решавате кой да е вътре и кой извън него, но когато става въпрос за тези, на които откривате сърцето си, вие абсолютно имате избор. Изберете мъдро и не се страхувайте да им кажете какво означават за вас. 

Учениците се срамуват да потърсят помощ за психическото си здраве

Прости, но не забравяй

Прошката означава да се откажете от очакването нещата да бъдат различни. Никога няма да можете да контролирате миналото, но можете да контролирате колко сила има то, за да повлияе на бъдещето ви. Прошката не означава да приемете поведението или да го одобрите – това означава, че повече няма да бъдете контролирани от него. Това е нещо, направено със сила и с много любов към себе си. Не забравяйте начина, по който хората се отнасят към вас и използвайте това, за да ви помогне да живеете с яснота и решителност.

Насилието в училище: как да се справим с него?

Разбери цикъла

Има модел, който много токсични хора следват. Първо са очарователни. Това е моментът, когато ще те хванат в капана си. Те ще бъдат внимателни, любящи и впечатляващи, но всичко ще бъде, за да ви оплетат в мрежите си. След това, когато имат вашето доверие, ще започнете да виждате пукнатините. Ще има нарастващи изисквания и нарастваща тежест върху емоционалните ви ресурси. След това ще дойде кризата – изпитанието. Ще се почувствате блокирани – независимо дали им дадете или не това, което искат, ще се почувствате компрометирани. Накрая ще направите това, което те искат, защото не искате да бъдете „неразумни“ или да предизвикате повече драма и тогава те отново ще ви очароват и ще ви дадат достатъчно от това, от което се нуждаете, за да ви накарат да останете. Проблемът е, че това никога не продължава дълго и винаги има цена. Бъдете наясно с цикъла и го използвайте, за да изградите своите граници върху още по-солидна основа.

Как да се справим с паник атаките?

Нямаш нужда от тяхното одобрение

Не търсете тяхното одобрение или признателност – няма да го получите, освен ако не е свързано с условия, всички от които ще ви потиснат. Постоянно ще се чувствате изтощени, защото те ще черпят от вашето отворено сърце, вашата емоционална щедрост, вашата разумност, вашето състрадание и вашата човечност – и няма да върнат абсолютно нищо. Давайте това, от което се нуждаете, но не давайте повече от това с надеждата да получите нещо обратно. Никога няма да има повече от минимално и дори това ще дойде с условия. Каквото и да правите, знайте защо правите това, което правите, и се уверете, че причините са достатъчно основателни.

Как да се справим след прегаряне?

Светът е пълен с хора, чието поведение е токсично. Това не означава, че трябва да се примирим с тях. Тайната да живееш добре означава да живееш съзнателно. Познаването на признаците на токсично поведение и реагирането умишлено и с пълна яснота на токсичните хора ще намали тяхното въздействие и ще ви позволи да се запазите цялостни и овластени. Това ще ви се отблагодари! 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм