“Младият мозък се възстановява три пъти по-дълго време от високи нива на тревога и напрежение в сравнение със зрелия мозък”, коментира психологът Александра Петрова в радиопоредицата “Анализирай това”.

Психолог по Дарик: Децата се нуждаят от авторитетен, но не авторитарен стил на възпитание

Последните две предавания засегнаха феномена тревожност. Днес беше обсъдена темата за тревожността при тийнейджърите. Петрова сподели, че родителите често пренебрегват тревожността при децата си. “Объркват се обичайните тинейджърски реакции с реакциите на високо ниво на стрес и тревога и всичко минава под един общ знаменател”, коментира тя.

Как са свързани паническите състояния с биохимията на организма

Най-честите причини за тревожност при тийнейджърите са спорове между родителите, високи академични изисквания и ситуации навън като Ковид и войната в Украйна. Тя сподели, че тийнейджърите неглижират проблемите на вербално ниво и има бърз преход между емоциите им. Цялото напрежение се натрупва в тялото, което води до процеси като самонараняване, интоксикация и хранителни заболявания. 

Психолог пред Дарик: Много заболявания са свързани с емоциите ни

“Тийнейджърският мозък много бързо и много силно се идентифицира с чуждите емоции, особено ако те са травматични, негативни, стресови и свързани със страх”, коментира тя. “Той е много по уязвим на стрес. Тийнейджърите не издържат на високи и продължителни нива на тревожност”.

Страхът като форма на управление над обществото

Петрова сподели, че развитието на рационалния мозък продължава до 26, 27-годишна възраст. Най-честата реакция на тийнейджърите при стресова ситуация е агресия или автоагресия, като тя добави, че агресията в училище може да се свърже с този процес. 

“Зад гнева стоят чувства като тъга, тревога, несправедливост и страх”, завърши тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм