Колекционерка събори и счупи малка стъклена скулптура от Джеф Кунс на Изложението за съвременно изкуство в Маями, съобщи АФП. Тя е оценена  на 42 000 долара, съобщават от БТА.

Яркосинята скулптура е от прочутата серия "куче от балон", създала международната репутация на Джеф Кунс.

Кралски стил: Визиите на блестящата Кейт Мидълтън на наградите БАФТА

Инцидентът е станал по време на частна изложба в "Арт Уинуд" в Маями. Някои колекционери са помислили, че става въпрос за пърформанс или инсценировка.

"Видях, че тази жена беше там и я потупваше (скулптурата). След това тя падна и се счупи на милион парчета", разказва художникът Стивън Гемсън пред Фокс нюз. 

Първоначално Гемсън помислил, че жената потупва произведението, за да провери дали е истински балон.

Свидетел е заснел как служители на галерията почистват парчетата стъкло. "Не мога да повярвам, че някой може да бутне това" - се чува във видеото. 

85-годишен мъж предложи брак на дама, чието сърце разбил преди 60 години

Бенедикт Калуч, арт консултант във веригата галерии Bel-Air Fine Art, която представя творбата, заяви пред вестник "Маями Хералд", че колекционерката не е искала да счупи творбата, и че застраховката ще покрие щетите.

“Тя има страст към всичко”. Пенелопе Крус и Хавиер Бардем - от тайна любов до щастливо семейство

Джеф Кунс е американски художник и скулптор, който черпи вдъхновение от предмети от бита, включително от животни, направени от балони. Неговите творби оспорват представата за красота в изкуството. Някои от тях са продадени на търг за над 91 млн. долара. Скулптурите му на кучета от балони са с размери от по-малко от метър до повече от три метра. Всички те са ярко оцветени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм