Ед Снекенбергер не е знаел какво да очаква, когато влиза в ресторант в Хагерстаун, Мериленд, ден преди Великден миналата година. Той щял да се срещне с първата си любов, Присила Матени, която не е виждал от 60 години, след като е прекратил годежа им през 1963 г. с изненадващо писмо.

“Тя има страст към всичко”. Пенелопе Крус и Хавиер Бардем - от тайна любов до щастливо семейство

„Спомних си тази дама, която вероятно бях наранил преди 60 години“, казва Ед пред People. — „И трябваше да кажа, че съжалявам.“

Присила не е искала да има нищо общо с него, но неохотно се съгласява да се срещне с мъжа, който разбива сърцето й преди десетилетия. Близо осем месеца след срещата им – която тя смятала, че ще започне и завърши на кафе – Ед и Присила се женят на 7 декември 2022 г. в лутеранската църква „Свети Марк“ в Хагерстаун, където Ед и семейството му са членове, откакто той е дете.

„Случи се чудо“, казва той. „Чувствам се толкова благословен да бъда с тази дама.“

Адам Сандлър и Джаки Титоун - 24 години доверие и обич

Преди срещата им през пролетта на 2022 г. Ед, който сега е на 85 години, за последен път прекарва време с Присила, на 83 години, в началото на 1963 г. Те се сгодяват през септември 1962 г., обявявайки тази добра новина в местния вестник The Herald-Mail. По това време Ед, който е израснал във ферма извън Хагерстаун, посещава колеж на няколко часа път в университета на Западна Вирджиния. Присила, родом от Хагерстаун, няколко пъти взима автобуса, за да посети годеника си. Но през март 1963 г. тя получава неочаквано писмо.

„Разбира се, че бях развълнувана, защото си помислих, че това е едно от хубавите писма, които получавах“, спомня си тя. „И това беше писмо от милия ми Джон, в което се казваше, че той разваля годежа ни.“

Сега Ед признава, че когато е написал това писмо, е чувствал финансовия натиск на училището, и че идеята за брак е станала непосилна.

Даян Кийтън на 77 и 7 факта, които не знаете за нея

„Това разби сърцето ми, което той дори не знаеше“, казва Присила, „защото така и не го видях или не разговарях с него след това писмо.“

Тя продължава с живота си и е работела като секретарка, когато среща Уоли Матени. През ноември същата година те се женят.

“Христос е в центъра”. Монахиня и монах се влюбиха и заживяха щастливо

„Просто наистина си мислех“, казва тя за първия си съпруг, „че Господ го е изпратил при мен, за да излекува разбитото ми сърце.“

Междувременно Ед е погълнат от обучението си, взимайки магистърска и докторска степен по машинно инженерство в университета на Западна Вирджиния (WVU). През 1968 г. той се жени, казвайки „Да“ на Скоти Хансбру, друга жена от родния му град. В продължение на 36 години Ед преподава в катедрата по машинно и аерокосмическо инженерство на WVU. Работил е и за федерални агенции, включително НАСА.

Появиха се непоказвани кадри от останките на “Титаник” (видео и снимки)

И двете двойки имат деца, а по-късно и внуци. Когато съпругът на Присила Уоли умира през 1986 г., тя остава в Хагерстаун, отдадена на своята лутеранска църква и семейство. През октомври 2021 г. съпругата на Ед Скоти почива. След 53 години брак той е вдовец. Една нощ водил дълги разговори с двете си сестри. Тези разговори му помогнали да осъзнае, че има неразрешени проблеми с жената, за която е искал да се ожени през 1962 г.

„Скърбях“, казва Ед. „И най-малката ми сестра, някъде през пролетта на миналата година, каза: „Присила беше толкова добра дама.“

10 двойки знаменитости, които се ожениха през 2022

И така той решава да я намери. „Реших, че трябва да кажа, че съжалявам“, обяснява Ед. В рамките на една седмица, през април 2022 г., той вижда Присила Матени да коментира във Facebook страницата на лутеранската църква „Свети Марк“ в Хагерстаун - църквата, която той е посещавал като дете. Изпраща ѝ покана за приятелство. Тя отказва.

„Помислих си: „Какво му е на този човек?“, спомня си Присила. „Не искам да съм приятел с него във Facebook.“

Тя игнорира съобщенията, които той й изпраща чрез Messenger.

„Казах й, че тя е желанието на сърцето ми“, казва Ед.

„Реших, че е твърде смел“, добавя Присила.

Невъзмутим, Ед се обръща към църквата и моли нейния секретар да предаде желанието му да се събере с Присила, когато се върне в Хагерстаун за Великден.

Многодетният плейбой: Джъд Лоу на 50 (снимки)

„Казах на секретаря: „Кажи му, че не искам да го виждам“, спомня си Присила. „Помислих си „Какво става? Защо иска да ме види сега след това, което ми причини?“

Присила решава, че единственият начин да се „отърве от него“ е да се срещне с Ед на кафе в „Панера“, когато се върне в града. На Разпети петък тя му изпраща съобщение.

„Ще разбера какво става“, казва тя, „и това ще бъде краят“.

Двамата разговарят два часа. Ед иска телефонния ѝ номер и адреса на Присила. „Но наистина, когато си тръгнах от "Панера", не очаквах да го видя отново“, казва тя. Същата вечер Ед ѝ се обаджда. „Имах доста лоша вечер и плаках, защото мисля, че разбрах, че все още имам някаква любов към него“, казва Присила. „Което вероятно бих отрекла.“ За да не види отново Ед, Присила пропуска църквата и гледа великденската служба в интернет. След като приключва, Ед ѝ се обаджда, че е пред вратата ѝ.

15 звезди, които оставиха бръчките си и остаряха красиво

„Тя ме пусна да вляза“, казва той. "Неделя следобед беше времето, когато пламъците... Не можахме да ги задържим."

Двойката се прегръща. „За мен беше все едно 60 години просто си отидоха“, казва Ед, който още веднъж моли Присила да се омъжи за него същия следобед.

„Уау, не съм готова за това, твърде рано е“, спомня си Присила за изненадващото предложение. „Нямам планове да се женя отново.“

Пастор от Мозамбик почина при опит да пости 40 дни като Исус

След като Ед се връща в дома си в Моргантаун, той не може да спре да мисли за Присила. Дори казва на дъщерите си, че е влюбен в жена, която познава още преди да срещне майка им. Почти всеки уикенд Ед ходи до Хагерстаун, за да посети Присила. През юни тя приема предложението му и те отново се сгодяват.

„Едно от нещата, които ни събраха в началото, беше нашата вяра в Бог и нашият християнски произход“, казва Присила, която за първи път се запознава с Ед в края на тийнейджърските си години по време на дейностите на техните лутерански църкви. „Знаех, че той все още е добър християнин и е много грижовен, мил човек“, добавя тя. „Това са някои от нещата, които обичах в него преди.“

За Присила годеж след време звучало перфектно, но Ед предлага сватба през есента. „Това беше постепенно отслабване от нейна страна от "никога" до "съгласна съм“, казва той.

Джулия Робъртс откри, че всъщност не е Робъртс

Сега, след два месеца брак, когато двойката живее в дома на Присила, „Не мога да бъда по-щастлив. Чувствах, че това е Божи дар за мен“, казва Ед. Присила, междувременно, чувства същото. „Той все още е добър човек като цяло, мил, внимателен, грижовен. Хубаво е да имам някого като него в живота си и да споделяме остатъка от пътя си заедно.“ Двойката, която най-накрая се ожени, се наслаждава на пътувания, посещава църквата, гледа филми и ходи на симфонични концерти заедно.

„Тя ме кара да се чувствам с пет години по-млад“, казва Ед. — „Преизпълнен съм от щастие.“

Снимка: Twitter

Междувременно Присила има няколко съвета за влюбените. „Никога не губете надежда“, казва тя. "В моя случай беше шокиращо. Просто се надявайте, че някой ден ще има някой, който ще дойде."

Или в нейния случай - който ще се върне.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм