До няколко седмици вероятно ще се разбере какво причинява мистериозния хепатит, който засяга децата, прогнозира в ефира на Дарик вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

Освен в САЩ, Япония и Израел, досега за случаи на остър хепатит при деца са съобщили 12 държави от Европа. Болестта поразява най-вече малки деца, ненавършили 10-годишна възраст, а най-често тя се проявява у деца под пет години.

Какво знаем за новия хепатит при децата?

Доц. Любомира Николаева посочи, че все още няма открити случаи в България, но личните лекари и здравните инспекции в страната са получили указания как да действат в случай на съмнение за тежък остър хепатит при деца.

Тя поясни, че наричат този хепатит „мистериозен“, защото все още не е установено какво го причинява. И въпреки опитите да се свърже с един от аденовирусите засега не е доказана пряка връзка.

Случаите са изключително малко на фона на многото страни, в които се срещат. Около 200 съобщени случая сред едномилиардно население, каза още вирусологът.

Сербезова: Засега у нас няма регистриран на атипичен хепатит при деца

Съвети към родителите за симптоми

Доц. Любомира Николаева-Гломб посъветва родителите да внимават за пожълтяване на кожата, на склерата на очите, общо неразположение, придружено понякога с повръщане и диария. Температурата не е характерна за острия хепатит и ако я има, тя ще бъде леко повишена. Урината при хепатит потъмнява, а изпражненията стават светли.

Всички лични лекари, регионални здравни инспекции и лечебни заведения са информирани с алгоритъма, ако срещнат симптоми на тежък остър хепатит на деца под 16 години. Ако детето има съответните симптоми, основното е да се изпратят материали към Националния център за зарадни и паразитни болести да се изследват.

СЗО: 228 необясними случая на хепатит при деца от 20 държави

По думите на вирусолога сред всички случаи, доказани до момента в Европа и по света, няма нито едно с някаква причинно-следствена епидемична връзка.

Почти няма епидемична връзка между случаите

„Само два от случаите са близко свързани, останалите почти 200 деца са тук там разпръснати, без епидемична връзка между тях. И никой от тяхното обкръжение няма никакви подобни симптоми. Няма и данни за пътуване в чужбина, за да се търси някакъв екзотичен причинител“, обясни още доц. Николаева-Гломб.

Започва тестване на деца за неизвестен остър хепатит

До няколко седмици, месец, два ще се разбере какво причинява този хепатит, смята тя.

Вирусологът призова за спокойствие, но и за взимане на нужните мерки – основно свързани с хигиената. И още - внимателно да се вглеждаме в децата си. – в очите им и в тяхното състояние.

Чуйте целия разговор в предаването на Дарик "РеАктивно".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм