В началото на седмицата президентът Румен Радев връчи третия пручвателен мандат на БСП за четвърти път. За лудост ли става въпрос, или за търсене на същия резултат? Темата коментира "Голямото жури" в "Кой говори" по Дарик радио. 

"Каквото и да кажа, всичко вече е казано. Аз ще се опитам да го обобщя и ако мога да добавя нова стойност - всички сме наясно, че единственото съвпадение, което имат БСП и президента, е по отношение на външната политика - че са миролюбци. Те са за мира, за неутралитета на България по отношение на войната. Друго съвпадение няма". Такова мнение изрази журналистът Емилия Милчева.

Лидерски разговор решава съдбата на третия мандат за съставяне на правителство

Според нея БСП най-вероятно ще се провали в съставянето на правителство и вървим към нови предсрочни избори, следователно към ново служебно правителство на президента.

"Резултатът от цялото това упражнение е, че в Конституцията не е разписано при какви условия президентът избира третата политическа сила, на която да връчи мандат. Предполага се, че би трябвало да прояви максимална отговорност, за да помогне за съставянето на правителство", посочи още Емилия Милчева.

Донев: Служебното правителство завари държава на пауза

"Не е ясно защо мандатът е даден на БСП", заяви от своя страна комуникационният експерт Любомир Аламанов. По думите му единствената възможна причина е заради електората. "Президентът с всичките му ходове от последната година загуби огромен брой от своите привърженици и от хората, които фактически го избраха за втория му мандат", коментира Аламанов.

"На него не му останаха поддръжници. Като се направи анализ на целевите групи, единствените, които останаха, са част от разочарованите от Корнелия Нинова леви избиратели. Когато елиминираш всички други възможности, единствената, която остава, е отново БСП", на мнение е комуникационният експерт.

ПП: Ще се въздържим от подкрепа към правителството с мандат на БСП

По думите му президентът пада жертва на собствените си обстоятелства, които сам е създал - да няма на кого да даде мандата.

"Тук няма изненада. Всички ние знаехме това от месеци назад. Просто има предварително начертан път, който се следва, начертан преди година и повече", коментира комуникационният експерт Жюстин Томс.

НСО свали охраната на Кирил Петков, нямало заплаха

Според нея това няма как да не доведе до разочарование. "Всички сме имали някаква мъничка тайна надежда за някакъв разум, но очевидно такъв няма и четири пъти допускаме едно и също да се случи", посочи тя.

Според издателя Виктор Лилов вината за ситуацията, в която се намираме, не е само на Румен Радев. "Той иска да управлява и погледът му е вперен във властта и нейния контрол. Това стана възможно поради липса на консенсус у партиите. Те позволиха това да се случи с нежеланието си да правят предизборна коалиция, с отказа си да мислят дългосрочно, да формулират обществени приоритети. Това направи възможно поведението на Радев каквото го гледаме в момента", заяви Лилов.

Служебният кабинет си писа “отличен“ в енергетиката, социалната политика и справянето с мигрантския натиск

По думите му президентът няма общи цели с никоя друга политическа партия, неговата единствена цел е властта. "Виждаме посоката, в която иска да насочи България, виждаме неговата отмъстителност по отношение на всеки, който не следва неговите визии", посочи издателят.

Той бе категоричен, че Румен Радев в момента не следва интересите на българския народ.

Цонев: Третият мандат не е обречен, нужен е диалог

Любомир Аламанов заяви, че нужда от нов ляв проект има. "Защото в момента, освен ГЕРБ, аз не виждам друга лява партия. Дясната консервативна християнска секта, която се нарича БСП, по никакъв начин не може да бъде считана за лява партия. Може би "Продължаваме промяната" се опитва да се приближи към ГЕРБ, малко по-вляво, но те са аматьори, както самите ГЕРБ ги наричат", коментира комуникационният експерт.

Според Емилия Милчева, ако Румен Радев иска следващото служебно правителство да се хареса, да набере той някакви дивиденти, би могъл да опита с премиер Атанас Пеканов.

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

"Голямото жури" коментира и темата за евентуална бъдеща коалиция между "Спаси София", "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"В последните години кьорфишеците (бел. ред. - лъжа, блъф) ни натренираха да изградим чувство за заострено внимание, когато има някаква подобна тенденция, което ми дава основание да имам скептицизъм към нещо подобно и да оттегля голяма доза от симпатиите си от проекти, които съм поддържала във времето", посочи Жюстин Томс.

Борис Бонев пред Дарик: ГЕРБ са причината за чудовищни корупционни скандали в София 17 години

"Когато учредяваш партия с име "Спаси София", изпращаш послание на обществото, което е доста особено. Ако наречеш така партията си, не изпращаш много убедително послание извън София", коментира от своя страна Виктор Лилов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм