Служебното правителство направи публичен отчет за свършеното през мандата си на управление на извънредно открито заседание. Все още обаче не е ясно кога ще приключи неговата работа, тъй като тече процедурата по третия мандат за редовен кабинет.

Отчетът премина като разговор между Гълъб Донев и министрите. Сред акцентите бяха довършения интерконектор с Гърция и газовите доставки, инфлацията, миграцията, изборите и Плана за възстановяване и устойчивост

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил

Малко над 3 часа кабинетът „Донев“ отчиташе основно успехите в работата си за последната половин година и отправяше критики към предишното редовно правителство и към 48-ото Народно събрание. Премиерът Гълъб Донев обърна внимание, че това е най-дълго управлявалото временно правителство.

„Отчетността e основен принцип на доброто управление. Този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт, нито едно правителство не е представяло отчет за действията си в края на мандата си“. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от БГНЕС.

„Заварихме държава на пауза. Ще направя уточнението, че сме тук не за да отчитаме дейност нито да се похвалим, тук сме за да представим резултатите от нашата дейност, която промени животите на българите към по-добро. Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа“, добави Донев.

Цонев: Третият мандат не е обречен, нужен е диалог

Първата обсъдена тема бе провеждането на изборите през октомври 2022 г.:

„Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот, като по този начин осигурихме честен вот", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. "Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление“, припомни Демерджиев.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров уточни, че освен осигуряването на честни избори се е осигурило и спокойното му протичане.

Донев: Служебното правителство завари държава на пауза

“Открито преминахме през осигуряването на машините за гласуване, разбира се при активна комуникация с ЦИК. За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас“, заяви още Тодоров.

„Винаги проблем при изборите са били отношенията между МВР и ЦИК, сега тези проблеми липсваха, имаше много добра координация. Овладя се ситуацията и с машинния вот, заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров.

„Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на МВнР. Работихме в координация с МВР, ЦИК, МЕУ и с всички ангажирани институции", каза служебният външен министър Николай Милков. Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес, направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания, добави Милков.

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

Относно мигрантския натиск и проблемите по границата, служебният вътрешен министър отчете изключителен напредък.

„Имаше безредици на граничния пункт Капитан Андреево. От 5-ти август до 22-ри ноември там имаше престой на жандармерията. През този период държавата за първи път пое контрол и той продължава да се развива и до днес. При опазването на реда там над 2000 души пазеха границата, за да може да се гарантира сигурността. Отне ни 2 седмици, за да овладеем граничния пункт, но ние се справихме, не позволихме кризата да се повтори и предприехме действия към контрол на т.н. „Златен гьол“, заяви още Демерджиев.

„През 2022 г. опитите за незаконно преминаване на границите бяха 170 000, а през 2021 г. – 190 000. Установих редица нередности по границата, благодарение на всички усилия, на ремонта на оградата по границата, парите отпуснати от МС, ремонтиране на около 150 км път около границата, успяхме да доставим подходящи облекла на граничните полицаи там, успяхме да стартираме и обществени поръчки за предоставяне на автомобили и нужната техника за опазване на реда“, заяви Иван Демерджиев.

Политолог по Дарик: Пеканов би бил добър служебен премиер

„Подобрихме комуникацията с турската страна, което ни помогна освен с охраната по границата, но и по редица други теми като енергетиката. Предприехме действия по обезпечаване на 110 км от граничната ни зона, стартираме обществени поръчки, получихме финансова подкрепа от ЕК, на срещата със страните от Шенген на 17.01. те признаха нашите усилия за опазване на реда. Тези оценки са много важни за мен. Загубихме 4 души за съжаление в борбата с незаконната миграция, но ние нямаме друга алтернатива ако искаме да влезем в Шенгенското стопанство. Имаме и над 35 човека задържани и предадени на прокуратурата полицейски служители, подпомагащи каналджийството“, заяви още Демерджиев.

„Правителството започна с безсънни нощи", каза от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев, "свързани с 30 км опашка на границата, сега тези ТИР-ове ги няма, ситуацията е овладяна, нито една лабораторна проба не е обработвана освен от държавата. Пуснахме буферни паркинги, оправихме хаоса, пуснахме още една лаборатория", добави Гечев.

Следващата седмица служебният кабинет започва разговори в Брюксел за предоговарянето на ПВУ

Служебният военен министър, Димитър Стоянов, уточни, че в координация с МВР са се случили много промени. „Съвместно с Гранична полиция подобрихме ситуацията по границите“, коментира той.

Една от най-важните кризи за страната бе задълбочаващата се енергийна криза, сформира се и кризисен щаб в областта на енергетиката с председател министърът Христо Алексиев.

„Ние заварихме един недовършен интерконектор, една голяма дупка в „Булгаргаз“ за 1 млрд. лв., голямо притеснение сред гражданите, едно газохранилище „Чирен“ с висока цена на газа. Резултатите са на лице, вече имаме овладени цени на енергетиката, както и завършен и в експлоатация интерконектор“, това заяви служебният вицепремиер по икономическите въпроси и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Христо Терзийски: Задължихме правителството да не допусне затварянето на въглищните централи

„Осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ бе много важно, защото бившето редовно правителство не го беше направило. Денонощно работихме в консенсус, така че и по тази част благодарение на добрата екипна работа постигнахме и тази цел“, заяви още той.

„Всяка седмица правим анализ за цените на горивата тук и в други страни. Вижда се устойчива линия надолу в цените им. Например Сърбия, Гърция, Унгария, Германия и Франция бяха с по-ниски цени в началото на август, а сега България има най-ниските цени на горивата в цяла Европа“, уточни още Алексиев.

„Много хора казват, че това се постига заради цените на борсите, но България върви пак надолу и въпреки цените на борсите горе посочените държави са с по-високи стойности. Убедихме Лукойл да плаща данъци тук в България и вече компанията преведе първото авансово плащане от 90 млн. лв., а годишно тя ще плаща 600 млн. данъци на България“, подчерта още той.

Донев не е обсъждал с Радев евентуален премиерски пост в следващо правителство

Служебният министър на енергетиката Росен Христов уточни, че кризата с доставките на газ в глобален мащаб е заради недостига на инфраструктура, така че важна дейност бе осигуряване на слотове за доставка на втечнен природен газ.

„Чрез Гърция успяхме да осигурим от следващата година 1 млрд. капацитет за доставка на азерски газ, както и 13-годишният договор в Боташ бе безпрецедентен успех благодарение на нас, президента Радев, както и помощ бе оказана от турската страна. Близо 15 млрд. куб. м. е капацитетът, така че това е успех. За миналата година изнесохме рекордно количество електроенергия, от което доставихме 7 млрд. лв. към БВП дойдоха, които осигуриха компенсациите за бизнеса и конкурентността на нашите компании, Подписването на двата договора за доставка на ядрено гориво, което не е руско, ние постигнахме и важна стъпка към нашата пълна диверсификация“, заяви още Христов.

„Завършваме годината с над 20 млн. печалба, а за 2023 г. сме осигурили доставка на газ“, уточни още той.

Борисов: Две години бездействие са причината за мигрантския натиск върху България

Служебният икономически министър, Никола Стоянов, определи инфлацията като основен проблем на министерството. „Служебният кабинет обърна темпа на инфлацията, въпреки рекордно високите нива, които заварихме в началото на август миналата година".

Той допълни, че през октомври 2022 г., за първи път от последните 18 месеца, бе отчетен спад на инфлацията, а темпът на намаление продължава. По думите му редица анализатори са били на мнение, че тенденцията ще се разраства и ще достигне пик в средата на 2023 г.

„Правителството показа, че с работа в екип и с последователни действия в сферата на енергетиката, може да пречупи инфлационния растеж само за няколко месеца”, допълни икономическият министър. Той каза още, че първостепенна задача е намаляване на цените на стоките от първа необходимост и хранителните продукти, които ежедневно присъстват на трапезата на българите.

Ваучери за гориво и градски транспорт заменят отстъпката от 25 ст. за литър гориво

Темата за членството ни в Шенген бе обвързана с реформата в правосъдната ни система. „Ние трябва да докажем, че никой не е над закона, дори този, който го прилага. Между България и Шенген стои един закон – антикорупционният закон, той стои в основата на отказа за членство от страна на Нидерландия и Австрия“, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков. Вътрешният министър, Иван Демерджиев също призова да се приеме максимално бързо правосъдната реформа.

„Нашата система бе изключително подредена, аз съм участвал в четири редовни и четири служебни кабинета, но тук се чувствам най-добре. Благодарение на тази екипност, в Министерството на труда и социалната политика ние успяхме да предложим редица политики в полза на гражданите, за първи път такъв кабинет успя да направи пакет от социални мерки, с който да достигнем до най-голям обем помощ“, заяви Лазар Лазаров, служебен социален министър.

„Увеличихме с 22% границата на бедността в страната, както и се увеличи подкрепата за социално нуждаещите се хора, а от 1 юли социалните помощи ще бъдат увеличени с 65%. Ние увеличихме с 9,9% минималната работна заплата в сравнение с нейното предходно равнище, но на годишна база това е 20% увеличение, с което изцяло компенсираме инфлационните процеси в страната, тъй като в момента годишната инфлация е 16%. Създадохме условия и пенсионерите да получат по-голяма пенсия с 15% увеличение, както и в размер на 70 лв. те получиха и коледна добавка, която е най-високата някога. Освен гарантирането на жизнения стандарт, благодарение на координираните усилия на цялото правителство, ние ще изпратим в края на мандата си равнище на безработицата на рекордно ниски равнища - под 4,5%, което се доближава до естествените равнища на безработица“, заяви още Лазаров.

Депутатите задължиха МС да предоговори Плана за възстановяване

ПВУ и нивата на инвестиции в страната също бяха отчетени като успех. „От началото на август за България бяха одобрени 10 от 10 европейски програми. По четири от тях вече има завършени процедури, по другите след кратко време се очаква привършване. Беше финализирана и швейцарската програма за 90 млн. лв. По Националния план в началото на декември страната ни получи средства по подобрение на ситуацията във всички ресорни министерства. Интересът надхвърля 3, 4 пъти капацитета на кандидатстване, очакват се още пари да постъпят от ЕС, което ще допринесе значително много за страната ни. През октомври НС ни задължи да внесем законите, ние го направихме, но от внесени 14 закона, за момента парламентът е приел само 2, това е проблем“. Това заяви служебният министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов и призова НС да се задейства.

Относно инвестициите служебният министър на иновациите и растежа, Александър Пулев уточни, че в една отлична приемственост Министерството е успяло да осигури одобрение на две програми и от 0 лв. стигнахме до 5 млрд. лв. в рамките на 5 месеца“. В следващите няколко месеца имаме за цел да осигурим 1 млрд. лв. за 7 инициативи. Освен това стартирахме 17 нови програми за осигуряване на 1 500 нови работни места, както и се стартират нови проекти за иновации“, коментира още той. Министърът на образованието проф. Сашо Пенов, пък от своя страна припомни, че се е осигурил нормален учебен процес. „Още от началото заявихме, че е нужно да се върне присъственият учебен процес. Справяйки се с цените на горивата и енергийната криза, досега няма нито едно училище, което да е преустановило своя учебен процес заради липсата на отопление. Тази година над 10 000 деца успяха да се върнат в училище, заедно с МВнР успяхме да осигурим дейности, които да гарантират обучение в 391 български училища в чужбина, така че да се запази българската идентичност. В сферата на висшето образование подобрихме качеството, по отношение на ПВУ започнахме два проекта и те ще бъдат довършени“, подчерта още той.

Петков за Трифонов: Провали се като шоумен и политик, свали си собственото правителство

По повод здравеопазването служебният здравен министър Асен Меджидиев уточни, че се е подобрила ситуацията със Спешната помощ, увеличихме заплатите там както и в РЗИ, подобрихме свързаността между спешната помощ и болниците, открихме над 400 места за специализанти, успяхме да приемем Националната здравна стратегия, Националният план за борба с рак, очакват се и приемането на още програми от ПВУ“, обясни още той.

Заместник- министърът на финансите, Людмила Петкова, уточни, че през изминалите шест месеца МФ е осигурило финансовата сигурност на страната. „Стартирани са много програми, както и са осигурени компенсации за бизнеса, за да може секторът да бъде спокоен. Осигурили сме дългово финансиране на над 6 млрд.

Служебният спортен министър Весела Лечева набеляза като проблем недостойното заплащане за българския треньор. „Това е най-големият проблем в българския спорт. Искаме да върнем десетките наши специалисти, работещи в чужбина, каза още тя. "Последните шест месеца минаха като няколко дни, защото министерството и целият екип, беше натоварен да върне нормалния диалог със спорните организации. Създадохме две нови програми – за олимпийска подготовка и за кадровото обезпечаване на българския спорт", допълни тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм