Следващата седмица служебният кабинет започва активни разговори в Брюксел за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“. Това стана ясно от думите на премиера Гълъб Донев през журналисти след участието му в представянето на Стратегията за развитието на българската енергетика за следващите 30 години.

Донев бе категоричен, че служебното правителство не бави процедурата по започване на предоговарянето и отбеляза, че то е прецедент в Европейския съюз.

Донев не е обсъждал с Радев евентуален премиерски пост в следващо правителство

Енергийният министър уточни, че дори и да не получим зелена светлина, по-добре е ТЕЦ-овете да работят  и след 2025 г., тъй като генерират повече приходи, отколкото би получила страната ни по Плана за възстановяване.

Преди седмица Народното събрание прие решение, с което задължи служебният кабинетът да поиска предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика”. Днес, на кръгла маса, ресорният министър представи стратегия за развитието на българската енергетика до 2053 г.

Борислав Сандов пред Дарик: Няма работни места на загиваща планета

Служебният премиер Гълъб Донев аргументира нуждата от енергийна стратегия с глобалната криза и геополитическата ситуация в момента. Той изтъкна, че отварянето на Плана за възстановяване и устойчивост е немислимо без нова енергийна визия.

По думите му основен приоритет е гарантиране на енергийната сигурност и запазване ролята на България като нетен износител в региона и балансьор.

Протест в защита на енергийната сигурност се проведе в София

Президентът Румен Радев коментира, че предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително сложен процес и трябва много внимателно служебното правителство да обмисли по какъв начин, с какви аргументи ще подходи към него, така че да има някакъв успех.

По думите му България не може да си позволи повече безвремие в енергетиката и независимо дали управлява служебно или редовно правителство, отговорност на всички е час по-скоро заедно да помислим за бъдещето на страната.

Депутатите задължиха МС да предоговори Плана за възстановяване

Министър Росен Хростов посочи, че за да имаме шанс да предоговорим ангажимента в Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните електроцентрали, трябва да представим алтернатива, която ясно показва, че това предоговаряне не включва отказ на България от изпълнението на целите за декарбонизация, които Европа си поставя, а напротив - ще бъдем една от водещите държави при постигането им, но като използваме подход, който запазва националните интереси и енергийната ни сигурност. 

30-годишната енергийна стратегия, която предстои да бъде одобрена от Министерски съвет, включва развитие на ядрената енергетика, като се предвижда строителството на 4 нови блока, два на площадката в Белене и два на тази в Козлодуй; производството на 9 гигавата енергия от ВЕИ до 2030 - 7 гигавата от слънце и 2 гигавата от вятър; изграждане на два ВЕЦ-а на Дунав; плавно извеждане на въглищните мощности след 2030; отопление чрез геотермална централа; произвеждането на 1 гигават зелен водород до 2030 г.,  развитие на ПАВЕЦ „Чаира”, изграждане на подземен ПАВЕЦ, както и съхранение на енергия.

Служебното правителство с критики към кабинета „Петков” за ПВУ (обзор)

Христов уточни, че държавата няма да работи за извеждане от експлоатация на част от въглищните електроцентрали до края на 2025 година, каквото би следвало да се направи, за да отговорим на поетия по Плана за възстановяване и устойчивост ангажимент за намаляване с 40% на вредните емисии.

По думите му цялата стратегия на служебното правителство е базирана на нисковъглеродни мощности и ядрена енергетика, като не става въпрос за това да водим някакъв деструктивен разговор с Европейската комисия, напротив, очакваме някаква конструктивна подкрепа и предлагаме България да поеме ангажиментите си и да върви наравно с всички други европейски държави към декарбонизация и изпълнение на целите - и към 2030 г.,  и към 2050 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм