Протест в защита на енергийната сигурност на страната се проведе в София. Недоволството е предизвикано от поетия пред Европейската комисия ангажимент с Плана за възстановяване и устойчивост въглеродните емисии при производството на ток да се намалят с 40% до 2025 г. Според КНСБ, ако това се, случи над 12 000 души, ще останат без работа. 

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

В протеста участваха над 3000 работещи във въгледобивни дружества и топлоенергийни централи от цялата страна. При  тях по обяд излезнаха и депутати от различни парламентарни групи.

Депутатите задължиха МС да предоговори Плана за възстановяване

По темата беше постигнат политически консенсус в ресорната енергийна комисия на парламента, която предлага правителството да предоговори с Брюксел затварянето им чак през 2038 година.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

А в четвъртък сутрин депутатите гласуваха да задължат Министерския съвет до 31 март да предприеме всички действия за предоговаряне с ЕК на частта от Плана за възстановяване, която засяга затварянето на въглищните централи.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм